Egyik sem nyújt túl rózsás képet, de még van esély a kevésbé rossz kimenetelre.

A témával hosszú ideje foglalkozó és elismert kutatók egy csoportja 4 éven keresztül dolgozott azon, hogy felvázolják az Antarktisz előtt álló jövőt, pontosabban a lehetséges alternatívákat. Az általuk közzétett részletes tanulmányban most ezen két potenciális pályát jelenítik meg nekünk, komoly figyelmeztetésekkel.

A legfontosabb tényező az ötvenes évek végén megkötött nemzetközi egyezmény további sorsa lesz, hiszen ezen múlik az eddigi korlátozások esetleges feloldása. Jelen pillanatban szigorú előírásokkal tiltják a különböző nyersanyagok kinyerését, a turizmus és a kutatói munka limitálását, valamint a halászatot, mivel a régió kiemelt szerepet játszik a bolygó klímájának és az óceánok ökoszisztémájának alakulásában. Amennyiben a rendelkezéseket fellazítják, (amit többek között a 10 milliárd főre növekvő lakosság igényei kényszeríthetnek ki), a 2070-ig terjedő időszakban 3 Celsius-fokkal emelkedhet az ottani hőmérséklet, felgyorsítva a jégtakaró olvadási folyamatát, és az eddigi nagyjából 2 cm helyett több méterrel megugorhat a tengerszint, pedig már így is 1 billió dollárt költünk a tengerparti városok védelmére.

Az alacsony kibocsátást előrevetítő szcenárió az említett egyezmények betartásával, valamint a párizsi klímamegállapodás révén 2 Celsius-fok alatt tartott globális emelkedéssel számol, bár más vélemények szerint ez utóbbi még akkor sem következne be, ha minden eredeti aláíró fél betartaná az önként vállalt kötelezettségeket. Ebben az esetben viszont lassabb ütemben folytatódna a jég olvadása (egy másik anyag szerint az elmúlt 25 évben összesen 3 billió tonna jég tűnt el), a folytatódó antarktiszi kutatások révén pedig új vegyületeket ismerhetnénk meg és alkalmazhatnánk a gyógyászatban és az iparban, előreléphetnénk a megújuló energia és annak tárolása terén, és nem utolsósorban a környezetet is jobban megőriznénk.

A szerzők azt remélik, hogy a tanulmány révén további vitát generálhatnak a témában, ami idővel konkrét eredményekhez vezet majd.

Forrás: sg.hu / nature.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 467 megtekintés

Videó: 47 975 083 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888125

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh