Az elkötelezett focirajongók csapatuk meccsének nézése közben olyan veszélyes mértékű fizikai stresszt élnek meg, ami szívrohamot is okozhat - derült ki az Oxfordi Egyetem kutatásából.

A tudósok brazil szurkolók nyálmintáját vizsgálták a csapatuk Németország elleni történelmi veresége alatt a 2014-es világbajnokságon.    

A kortizol hormon szintje ugrásszerűen megemelkedett, miközben a brazil válogatott 7-1-re kikapott a németektől az elődöntőben. Ez az ugrásszerű növekedés azért veszélyes, mert megnöveli a vérnyomást és megerőlteti a szívet.    

A tudósok nem találtak különbséget a meccs alatt a nőket és a férfiakat érő stressz szintje között annak ellenére, hogy sokan úgy vélik, a férfiak "jobban kötődnek futballcsapatukhoz".    

"Azok a rajongók, akik erős összetartozást éreznek a csapatukkal, hatalmas stresszt tapasztalnak meg a mérkőzés nézése közben" - mondta Martha Newson, az Oxfordi Egyetem társadalmi kohéziót vizsgáló kutatóközpontjának tudósa.    

"A kevésbé elkötelezett szurkolók is megtapasztalják a stresszt, de nem ilyen szélsőséges módon" - tette hozzá.   

A kortizol hosszan tartó magas szintje hatására összehúzódnak a vérerek, megemelkedik a vérnyomás, sérülhet a már gyengébb szív. Ráadásul a kortizol miatt az embereket olyan érzések öntik el, mintha katasztrófa fenyegetné őket, életük veszélyben lenne.    

Korábbi kutatások is kimutatták, hogy a fontos meccsnapokon megnövekszik a szívrohamok száma a szurkolók körében.    

Az oxfordi kutatók 40 szurkoló nyálmintáit elemezték a 2014-es világbajnokság három meccse előtt, alatt és után. A legstresszesebb mérkőzés az elődöntő volt.    

A szurkolók különböző megküzdési stratégiákat alkalmaztak, például a humort vagy az ölelést, ennek köszönhetően a stressz-szintjük a mérkőzés végére lecsökkent a mérkőzés előtti szintre.    

Newson szerint a stadionokban a meccsek után tompítani kellene a fényeket és nyugtató zenét kellene játszani. Hozzátette: "a futballklubok fel kellene ajánlaniuk a szívmonitorozás vagy más egészségügyi vizsgálat lehetőségét a legelkötelezettebb rajongóiknak, akik a legnagyobb stressznek vannak kitéve".

Forrás: MTI / bbc.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 805 929 megtekintés

Videó: 47 969 189 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887621

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh