A US Army új mikrohullámú fegyvert tesztel a drónok kiiktatására.

Az amerikai légierő kutatólaboratóriuma a légibázisok védelmére fejlesztette ki az új eszközt. Hiszen az már a hidegháború óta nem titok, hogy a nagy energiájú mikrohullám képes tönkretenni a bonyolult fegyverrendszereket, elektronikai eszközöket, ezért a mai napig folynak kísérletek a mikrohullámú fegyverekkel kapcsolatban, elsősorban a drónelhárítás területén zajlik munka a Counter-electronics High-powered Microwave Advanced Missile Project - CHAMP és a Tactical High-power Operational Responder - THOR fejlesztésének keretein belül.

Az amerikai hadsereg a THOR-t már 2024-ben élesben szeretné használni, miután a legutóbbi tesztek jó eredménnyel zárultak az Új-Mexikó-i Kirtland légibázison. Ez az eszköz igazi mindenható fegyver, ugyanis a technológiája révén képes minden drónt leszedni, amelyik a hatótávolságán belülre repül. Várhatóan 2026-ra már minden szükséges bázist ezzel védenek majd. Az eszközt a Verus Research, a BAE Systems és a Leidos vezetésével 15 millió dollárból fejlesztették.

Az amerikai hadsereg egyre jobban fordul a lézeres és mikrohullámú technológiák felé az újfajta fenyegetettségek hatására, így egyre több beruházás is történik ezen a területeken.

Az irányított energiát kibocsátó lézerfegyver-rendszerek egyszerre egy célpontot iktatnak ki, míg a nagy teljesítményű mikrohullámok egész csoportokat vagy rajokat semmisíthetnek meg, így a két technológia kombinációja irányában zajlanak az innovációk. Cél, hogy egyetlen és könnyen telepíthető eszközben szülessen meg a jövő fegyvere.

Fejlesztői szerint úgy működik, mint egy zseblámpa, csak éppen ez amire "rávilágít", azt hatástalanítja is.

Mint ismeretes, az elmúlt években többször is titokzatos hangra panaszkodtak és agykárosodást szenvedtek diplomaták a kubai és kínai nagykövetségen Amerikában. A tünetek általában átmenetiek voltak, de tíz személynél tartósnak bizonyult a hatás. Egy szakértő a Frey-hatásként ismert jelenséget okolta az esetekért, ez a hatás a nagy erejű mikrohullámnak kitett emberi testben jelentkezik.

Forrás: computerworld.hu / kirtland.af.mil

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 863 807 megtekintés

Videó: 49 916 842 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7140208

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh