Befejeződött a Nemzetközi Űrállomás (ISS) Zvezda moduljának törzsén keletkezett repedések szigetelése - közölte csütörtökön az orosz Energia rakéta- és űripari vállalat.

A tájékoztatás szerint Szergej Rizsikov és Szergej Kugy-Szvercskov űrhajós az elkövetkező napokban le fogja zárni a modult, hogy ellenőrizze benne a légnyomást. Jurij Gidzenko, az Energia űrhajók és hordozórakéták repülési üzemeltetéséért felelős részlegének helyettes vezetője kijelentette, hogy az űrállomáson két repedést találtak.    

A levegő szökését először 2020 augusztusában mutatták ki. Az első, mintegy négy centiméteres repedést ősszel találták meg és tömítették el ideiglenesen. A nyomáscsökkenés ezután lassult, de nem szűnt meg. A Progressz MSZ-16 teherűrhajóval februárban egy nagy felbontású mikroszkóp, valamint a hermetizáláshoz szükséges anyag- és eszközkészlet érkezett az űrállomásra.    

Az ISS tervezett élettartama 2024-ben jár le. Oroszország az objektumot üzemeltető partnereivel tárgyalásokat folytat a 2030-ig való hosszabbítás lehetőségéről. Gidzenko múlt héten azt mondta, hogy Moszkvában a legfelsőbb szinten már megszületett a döntés az állomás működésének 2028-ig történő meghosszabbításáról.   

Ivan Vagner, a Szojuz MSZ-16 űrhajó fedélzeti mérnöke tavaly októberben nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy a repedéseket az űrállomás immár két évtizede tartó igénybevétele okozta. A munkálatokról az orosz fél folyamatosan egyeztetett a NASA amerikai űrkutatási hivatallal.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 803 695 megtekintés

Videó: 47 966 659 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887434

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh