Az új ukrán kormányzat külföldi zsoldosokat hív meg az országba. Politikai elemzők szerint ez nemcsak értelmetlen, de ki is élezheti a társadalmi konfrontációt.

Egyes adatok szerint Greystone Limited amerikai privát katonai cégről van szó.Több száz alkalmazottja állítólag politikai nyomozás és állambiztonsági feladatokat teljesít majd Ukrajnában. Igor Kolomojszkij és Szergej Taruta oligarcha, dnyipropetrovszki és donyecki kormányzó ajánlotta ezen csapatok alkalmazását elégedetlenség elnyomására Ukrajna keleti részén. Nagy hiba ez az ötlet – véli Szergej Goncsarov az Alfa Nemzetközi Antiterrorista Szövetség elnöke:

Valószínűleg az ukrán hatóságok el akarják nyomni az oroszbarát hangulatot az ország déli és keleti régióiban. Kijev tudatában van, hogy a jelenlegi ukrán erőstruktúra képtelen megakadályozni a Majdan elleni hangulatot. És elhatározta, hogy ezen segíthetnek magán hadseregek, amelyek világszerte működnek. A magán hadsereg profi katonákból és tisztekből áll, akik pénzért harcolnak. A zsoldosoknak semmilyen ideológiájuk, semmilyen politikai nézeteik nincsenek. Szerintem azok az ukrán oligarchák, akik fizettek a Majdánnak, nagyon tévednek, ha úgy gondolják, hogy az orosz lakosság tűrni fogja az amerikai zsoldosokat. Attól tartok, hogy ez nagy etnikai konfliktushoz vezethet. De lehet, hogy a polgárháborúhoz is.

Egyes elemzők hangsúlyozzák, hogy a zsoldos csapatok bevetése Dél- és Kelet-Ukrajnában fokozhatja a tiltakozást. Ez már nem egyszer fordult elő Ukrajna és a szomszédos országok történetében. Másrészt, Vlagyimir Jevszejev politikai elemző úgy véli, hogy kis létszámú külföldi csapatok érkezése Ukrajnába önmagában nem provokálhatja ki a polgárháborút:

Ahhoz, hogy ez nagyméretű polgárháborúhoz vezessen, jelentős külföldi kontingens jelenléte szükséges. Egyelőre erről nincs szó. Úgy gondolom, hogy a zsoldosok a helyi biztonsági erők képzésével fognak foglalkozni. Más kérdés, hogy mit tesznek, ha mégis kitör a polgárháború.

Vlagyimir Jevszejev szerint, minden normális országban kell hogy legyen nemzeti hadsereg, biztonsági erők és bűnüldöző szervek. Bármilyen alternatíva arról tanúskodik, hogy az állam nem teljes értékű. Külföldi zsoldosok alkalmazása öngyilkos lépés lesz a jelenlegi ukrán hatóságok számára, amelyeknek legitimitása így is kétes.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 49 827 964 megtekintés

Videó: 28 916 092 megtekintés

Látogatók

Összesen5236340

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh