Már többször próbálkoztak ezzel korábban sikertelenül, a jelenlegitől kissé eltérő körülmények között. Németország Angela Merkeljének azonban sikerülhet, ami elődjeinek nem: vérontás nélkül leigáznia egy országot és állampolgárait adós rabszolga sorba hajtani. A Reuters kizárólagos híradása szerint „Németország egyre komolyabban követeli, hogy Görögország adja át a saját költségvetési politikája feletti irányítást az európai intézményeknek, a második mentőcsomag folyósítása fejében.” A Reuters hozzáteszi: „Az eurózónán belül folyamatos tárgyalások zajlanak arról, hogyan lehet az országok számára nyújtott, folyamatosan célt tévesztő mentőprogramokat helyes vágányra terelni, valamint, hogy az ilyen esetek felett vajon szemet hunyjanak-e vagy keményen reagáljanak.”

Miközben a Charles Dallara és a fedezeti alapok közötti elterelő tárgyalások (mivel kimenetelük lényegtelen a görög csőd szempontjából, ami szinte elkerülhetetlen) folynak, az igazi fejlemények, mint megszokhattuk, a színfalak mögött zajlanak, ahol Németország orvosi precizitással veszi át a hatalmat Görögország felett. Hiszen miközben ma még csak a fiskális gépezetről beszélnek, holnap már a törvényhozás következik. Ami pedig az ügyvezető hatalmat illeti: kit érdekel? Amikor arra kerül a sor, a Goldman egyszerűen kinevezi egyik nyugdíjas üzlettársát Görögország miniszterelnökének és Görögország lesz a XXI. század első német, azaz bocsánat európai gyarmata. De legalább megmentették becses eurójukat. Alig várjuk, hogy a görögök tudomást szerezzenek erről a csendes puccsról.

Még több a Reuterstől:

A forrás hozzátette, hogy a javaslat szerint a Görögországban már most is tevékenykedő Európai intézményeket „bizonyos döntéshozói hatalommal” kellene felruházni a fiskális politikával kapcsolatos kérdésekben.

„Ezt külső szakértőkön keresztül szigorúbban végre lehet hajtani,” mondta a forrás.

A görög költségvetési politika fölötti nagyobb befolyásra való német igény éppen a második, 130 milliárd eurós mentőcsomag részlet folyósítása előtt érkezett. Görögországnak többszöri nekifutásra sem sikerült teljesíteni a folyósítás elindítása fejében kikötött fiskális célokat.

A fejlemény bizonyára heves reakciókat vált majd ki a választások előtt álló Görögországban.

„Heves reakciókat?” Ezek szerint ez a politikailag korrekt kifejezés manapság a polgárháborúra. Úgy látszik lemaradtunk a zsargonban.

Görögországban bizonyára ilyen hangvételű cikkekkel töltik meg a címlapokat az elkövetkezendő napokban:

A költségvetés konszolidációját szigorú irányítórendszer alá kell vonni. Figyelembe véve az elkeserítő eredményeket, Görögország kénytelen lesz elfogadni költségvetési szuverenitásának fokozatos átadását Európának, legalábbis egy időre. Az eurózóna egy költségvetési biztost kell kinevezzen, a költségvetési kontrol betartatására. A biztosnak felhatalmazással kell rendelkeznie a) a központosított jelentéstétel és felügyeleti rendszer bevezetésére a görög költségvetés valamennyi fő ágazata felett, b) a Troika által meghatározott költségvetési céloknak nem megfelelő döntések megvétózására valamint c) hogy biztosíthassa az adósságok kiszolgálásának prioritását.

Görögországnak biztosítania kell az új felügyeleti mechanizmus törvényi alapjait, ha kell a görög alkotmány megváltoztatásával.

Közben érkeznek az első cikkek a médiában. A Spiegelből: Griechenland soll Kontrolle über Haushalt abgeben, azaz Gögörországnak fel kell adnia a saját irányítását, és a Kathimerini görög portál is hasonlókat ír.

Forrás: idokjelei.hu

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Gyakorlatilag görög államcsőd Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 374 415 megtekintés

Videó: 38 599 981 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5899010

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh