Az iráni parlamentben már vasárnap jóváhagyhatják azt a törvénytervezetet, amely kimondja az iráni kőolajszállítás beszüntetését az európai országokba. Azaz korábban, mint ahogyan az iráni olajra kirótt embargó életbe lépne - közölte az iráni parlament energetikai bizottságának képviselője.

Mint ismeretes, hétfőn az Európai Unióban jóváhagyták az iráni olajszállítások embargóját, amelyet július 1-jével vezetnek be.

Az iráni válaszcsapás károkat okozhat egyes országok gazdaságának. Ez elsősorban Görögországra, Spanyolországra és Olaszországra vonatkozik, leginkább ők függenek az iráni olaj importjától. Görögország olajszükségleteinek közel egyharmadát fedezi Iránból, Spanyolország viszonylatában ez az arány eléri a 15 százalékot, Olaszország esetében pedig 12 százalék. Ráadásul ezek az országok nemigen tudnak egyhamar átállni más szénhidrogénforrásokra. Hiszen az új szállító új szállítási útvonalakat, másfajta feldolgozási technológiát tételez fel.

Ezzel egyetért Valerij Nyesztyerov elemző is.

- Ha Irán beváltja a fenyegetését. Európa bonyolult helyzetbe kerül, mert gyorsított ütemben kell átállnia. Ez feszültséget teremt, de még akár kisebb pánikot is okozhat a kőolajpiacon, és elvezethet az árak emelkedéséhez. Igaz, az áremelkedés nem lesz tartós, miután van lehetőség az iráni export kiesésének pótlására a jelentős nagyságú, mintegy 4 milliárd hordó stratégiai és üzleti tartalékokból. Ezzel a készlettel a Nemzetközi Energiaügynökségbe (IEA) tartozó országok rendelkeznek. Az első hónapban 50 millió tonnát kaphatnak ebből a készletből az európai felhasználók.

Az IEA 2011. októberi adatai szerint a jelenlegi felhasználás alapján Görögországnak 86, Spanyolországnak 104, Olaszországnak 123 napra elegendők a készletei. De az Európai Uniónak mindenképpen komoly nehézségei lesznek.

Iránra sem vár nyugodt élet. Arról nem is beszélve, hogy idő előtt milliárdokat veszít, ráadásul a már megkötött és érvényben levő szerződések nem teljesítése miatt is fizetésre kötelezhető.

Ezekből a küzdelmekből Irán konkurensei húzzák majd a hasznot. Mindenekelőtt az Öböl menti országok, amelyek már ki is fejezték készségüket arra, hogy az energetikai piacon kompenzálják Irán kieső részét. Annál inkább, mert a mostani ideges légkörben egyre növekednek az árak.

Forrás: jovonk.info

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 65 587 917 megtekintés

Videó: 39 522 300 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5958880

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh