A génkezelt takarmányon hízott sertések közül sokkal több kapott gyomorhurutot, mint a hagyományosan táplált állatok.

Ausztrál tudósok és amerikai kutatók egy csoportja több mint 22 héten át folytatott 168 a kocától éppen elválasztott süldőre kiterjedő kutatást. A vizsgálatot Judy Carman járványügyi szakértő és biokémikus, az ausztrál Egészségügyi és Környezeti Kutatóintézet igazgatója vezette. Két állatorvossal és egy iowai (USA) gazdálkodóval dolgoztak együtt, akinek telepén az állatok éltek.

Csak génmódosított szóját és kukoricát kapott 84 sertés, az állatok másik fele ugyanilyen, ám hagyományos élelmen élt. A takarmányt kereskedőktől szerezték be, a sertések két csoportját ugyanolyan körülmények között tartották. Durván öt hónap elteltével levágták őket, a boncolást végző állatorvosok pedig nem tudták, melyik állat milyen élelmen nőtt fel – olvasható a Journal of Organic Sciences tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban.

Az állatok két csoportjának súlygyarapodása, halandósága, vérvizsgálati eredményei nem különböztek egymástól. Ám a génkezelt takarmánnyal etetett sertéseknél nagyobb arányban fordult elő súlyos gyomorhurut, a gyomor nyálkahártyájának gyulladása. A génkezelt gabonát evők 32 százalékánál, a hagyományos takarmányon felnövő állatok 12 százalékánál mutatták ki a betegséget. A génkezelt takarmányosok közül több kant érintett a kór. Ugyanebben a csoportban a nősténynek 25 százalékkal nehezebb volt a méhe.

Azért állítanak elő genetikailag módosított vetőmagot, hogy a belőlük sarjadó növény jól tűrje a gyomirtókat és ellenálló legyen a kártevőkkel szemben. Az eljárást évek óta bírálat éri, mert a gének módosítása új fehérjéket hoz létre, amelyek emésztési gondokat okozhatnak az állatoknál és esetleg az embernél is. A baktériumok és más fajok örökítő anyagának felhasználásával módosított vetőmagot előállító vállalkozások szerint terményeik biztonságát az 1996-os bevezetés óta többszörösen is bizonyították.

A növénykutatási ipart képviselő szervezet, a CropLife International azt állítja, több mint 150 vizsgálatot végeztek génmódosított takarmányon élő állatokkal, és káros hatásaira mindeddig nem találtak tudományos bizonyítékot.

Forrás: hvg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 088 568 megtekintés

Videó: 48 318 065 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923304

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh