A koalabérlés "borzalmas gyakorlatának" betiltását követelik ausztrál állatvédők az új-dél-walesi nemzeti parkoktól.

Az állam tengerpartján lévő Australian Reptile Park január óta áll a vadvédő szervezetek kereszttüzében, amiért óránként több ezer dollárért ad bérbe koalákat eseményekre, szállodáknak és családoknak, hogy a kis erszényessel "lenyűgözzék a vendégeket".   

Januárban a koala három ausztrál államban, köztük Új-Dél-Walesben is veszélyeztetett státuszt kapott, mivel az őshonos erszényesek száma élőhelyük zsugorodása és a katasztrofális bozóttüzek miatt vészesen csökken.   

A koaláról ismert, hogy nagy stresszt jelent neki, ha szokatlan helyzetbe - hotelszobákba, magánházakba - kerül - írta kedden a The Guardian online kiadása.   

Január 4-én a hüllőpark portálján egy Koalas to Your Room (Koalák a szobádba) nevű oldal hirdette a bérlést. "Barátságos gondozóink elmennek hozzád egy koalával vagy egy másik őshonos állattal, hogy hotelszobád vagy otthonod kényelmében, békességben örülhess az állatoknak" - írták az oldalon. Az azóta eltávolított hirdetés 2000 dollárt (670 ezer forintot) kért óránként egy állat bérléséért.   

Kedden az állam költségvetési ülésén egy zöldpárti képviselő kérdezte a környezetvédelmi minisztert, hogy milyen intézkedéseket tett a "borzalmas gyakorlat" felszámolására. James Griffin elmondta, hogy felvették a kapcsolatot a parkkal, amely nem nyújt többé ilyen szolgáltatást.   

A Sydney-ben lévő Taronga állatkert nem folytat ilyen gyakorlatot, és a "legmagasabb szinten" gondozzák koaláikat - magyarázta a miniszter.  

Új-Dél-Wales kormánya megfontolja, szükséges-e törvénymódosítás a koalabérlés betiltására. Az állam egy korábbi vizsgálata megállapította, hogy gyors beavatkozás nélkül 2050-re kihalhatnak a koalák Új-Dél-Walesben.

Forrás: MTI / The Guardian

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 375 270 megtekintés

Videó: 38 602 051 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5899084

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh