Befogták azt a veszélyeztetett appennini barnamedvét, amely betört egy pékségbe az olaszországi Abruzzo tartományban.

Juan Carritót, ahogy a közép-olaszországi Roccaraso falujának lakói elnevezték, egy "problémás állatoknak fenntartott" intézménybe vitték.   

A veszélyeztetett appennini alfajhoz tartozó barnamedve december elején egy éjszaka betört egy pékségbe, és befalta a süteményeket. A kétéves medvét akkor befogták, nyugtatót kapott, majd Abruzzo, Lazio és Molise tartományok egy emberektől távol eső nemzeti parkjába került - írta hétfőn a The Guardian online kiadása.   

Egy héttel később azonban visszatért Roccaraso síközpontba, ahol lefilmezték, amint a hóban egy rá támadó, harapdáló, ugató kutyát ráz le magáról.   

Juan Carritót az elmúlt két évben többször is látták, amint az utcákon járkál és szökőkutakból iszik. Nemrég a vasútállomás közelében vették észre, vasárnap délután pedig csalival, valamint egy medvék befogására használt, úgynevezett csőcsapdával befogták.   

Altató injekciót kapott, majd a Chieti megyei Palena medverezervátumba szállították. A rendőrség azt mondta, noha nehéz döntés volt, mégis be kellett fogni "magabiztos" viselkedése miatt, saját épsége érdekében.   

"A beavatkozásra szükség volt, hogy a medvét megvédjük, távol tartsuk a veszélyes helyzetektől, és attól a környezettől, ahol túl régóta szinte csakis hulladékot evett" - mondta Lucio Zazzara, az appenini barnamedvéknek otthont adó Maiella nemzeti park elnöke.   

A Palena rezervátumban - ahol várhatóan csak átmenetileg lesz - Juan Carritót éjjel-nappal figyelemmel kísérik.   

"Az a legfontosabb, hogy a vadonba való visszatérését segítsük" - tette hozzá Zazzara.   

Több mint 600-an írták alá a medve befogása ellen tiltakozó petíciót. "Juan Carrito sose bántott senkit" - mondta Luii Liberatore helyi lakos, aki a kérelmet elindította.   

Az appennini barnamedve súlyosan veszélyeztetett alfaj, az Appennini-hegység Abruzzo, Lazio és Molise tartományait átszelő erdeiben él.   

A Természetvédelmi Világszövetség (WWF) olasz irodája 2019-ben arra hívta fel a figyelmet, hogy az alfajt a kihalás fenyegeti. Az elmúlt 25 évben a populáció megfogyatkozott, 63 százalékuk orvvadászat áldozata lett, vagy járművek ütötték el.

Forrás: MTI / theguardian.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 60 315 739 megtekintés

Videó: 35 728 322 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5702226

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh