A jövőre hatályba lépő kormányrendelet szerint mopedre 14 évesen már nem, csak 17 éves életkor felett lehet jogosítványt szerezni. Nagymotorra ez a korhatár 24 évre emelkedik. A személygépkocsi esetében nem lesz változás.

A személyautó-vezetőket nem, de a motorkerékpárt, valamint a nagy-kategóriás gépjárműveket keményen érinti a 2013. január 19-én életbe lépő, életkori változásokat meghatározó kormányrendelet.

Mint azt Göbölös Gábor autósiskola-vezető érdeklődésünkre elmondta, a változás jelentősen érinti a motorkerékpár kategóriákat. Eszerint az M-es moped kategória megszűnik a 14 éves életkorral együtt. Helyette az AM-es motorosképzés jön létre, melynek feltétele a 16 éves életkor.

– Aki november végéig befejezi a tanfolyamot, megkapja a vezetői engedélyét, aki viszont addig nem tud sikeres vizsgát produkálni, annak elveszett az ideje s a befizetett pénze, s csak tizenhat éves korában kezdheti elölről – figyelmeztetett Göbölös Gábor.

Változás lesz motoros kategóriában, hogy az úgynevezett A korlátozott kategória megszűnik. Helyette az A2-es lesz, s az vonatkozik rá, mint az M kategóriánál, hogy aki november 30-ig befejezi a tanfolyamot, megkapja a jogosítványt. Amennyiben az A korlátozott vizsga nincs meg eddig az időpontig, az A2-es kategória vizsgáját újra kell kezdeni. Ennek a kategóriának a korhatára 18 év marad. Változás a motoros- képzésnél, hogy a korlátozás nélküli A kategóriás képzés életkori határa 21-ről 24 évre nő.

Változás lesz a C és a C+E – teherautó és nehéz-pótkocsi – kategóriáknál is, amelyeknél 18 éves kortól lehetett letenni a vizsgát. Januártól ez 21 évre változik. Az autóbusz-vezetői D kategóriánál az eddigi 21-ről januártól 24 évre megy fel a korhatár. November 30-ig még meg lehet csinálni 21 éves életkorban, de utána nem.

Kérdésünkre, hogy mit hozhat a változás, Göbölös Gábor elmondta:

– Bízom abban, hogy érettebb emberek kerülnek a motorosképzésbe. A nagy-kategóriás képzésnél a C, E, D kategóriáknál úgy vélem, a korhatár-emelkedés miatt azok, akik pályakezdőként sofőrként akartak dolgozni, csak később tudnak elhelyezkedni. Elképzelhető, hogy érettebbek lesznek, de majd az idő megmutatja.

Forrás: kisalfold.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 48 520 588 megtekintés

Videó: 27 864 467 megtekintés

Látogatók

Összesen5150068

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh