A Crown ügyvédi iroda bírósági beadványa szerint az új-zélandi titkosszolgálatok illegálisan gyűjtöttek információkat a Megaupload-ügyben. Az ország miniszterelnöke nyomozást kezdeményezett.

John Key új-zélandi miniszterelnök hétfőn kiadott közleményében bejelentette: felkérte az ország Hírszerzési és Biztonsági hivatalának főnyomozóját arra, hogy indítson nyomozást az ország egyik titkosszolgálata, a Government Communications Security Bureau (GCSB) ellen, mert az ügynökség állítólag illegális eszközökkel gyűjtött információkat a Megaupload-ügy gyanúsítottaival kapcsolatban.

A botrányt a Crown ügyvédi iroda robbantotta ki: a jogászcég az Aucklandi Legfelsőbb Bírósághoz benyújtott beadványa szerint a GCSB „törvénytelenül járt el, amikor segítséget nyújtott egyes, az ügyben körözés alatt álló személyek felkutatásában.”

Az ügynökség igazgatója szeptember 17-én tájékoztatta a miniszterelnököt a helyzetről, aki Paul Nezor főfelügyelőt bízta meg az ügy kivizsgálásával. Key közleményében „csalódottságát fejezte ki a törvényellenes intézkedések miatt. „Elvárom, hogy hírszerző ügynökségeink törvényesen működjenek” - fogalmazott a miniszterelnök.

A Crown ügyvédi iroda szóvivőjének tájékoztatása szerint a beadványt szerdán tárgyalja az Aucklandi Legfelsőbb Bíróság. A cég, amely az új-zélandi kormány jogi tanácsadójaként is fungál, az Egyesült Államok érdekeit képviseli a Megaupload-ügyben.

Washington szeretné elérni, hogy az új-zélandi hatóságok kiadják Kim Dotcomot, a Megaupload alapítóját és három társát az Egyesült Államoknak. Az amerikai igazságügyi minisztérium csalással és a szerzői jogok megsértésével vádolja a januárban bezáratott fájlcserélő oldal tulajdonosait; állításuk szerint Dotcomék közel 175 millió dolláros illegális bevételre tettek szert.

„A szerzői jog immár hivatalosan is nemzetbiztonsági kérdésnek számít Új-Zélandon” - kommentálta a hírt Twitter-bejegyzésében Kim Dotcom.

Key bejelentése újabb nem várt fordulatot hozott a Megaupload-ügyben. Idén júniusban az Új-zélandi Legfelsőbb Bíróság egyszer már az alperesek javára döntött, amikor úgy ítélte meg, hogy az érvénytelen házkutatási parancs miatt törvénytelen volt a Dotcom-rezidencia elleni rajtaütés.

Forrás: computerworld.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 893 270 megtekintés

Videó: 49 065 859 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7054792

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh