Nem a szegények és gazdagok közötti különbség felszámolására kell törekedni, hanem az általános jólét megteremtésére - vélte Cung Csing-hou, Kína leggazdagabb embere, amikor szerdán részt vett egy luxus bevásárlóközpont megnyitóján Pekingben.

A 12,6 milliárd dollárosra becsült családi vagyonnal rendelkező Cung szerint "ha mindenki gazdag (lesz), akkor a társadalom harmonikussá válik és az emberek kellemesen fogják érezni magukat". A 67 éves üzletember úgy véli, a gazdagoknak mindenkit segíteniük kellene abban, hogy mások is azzá válhassanak.

A Hurun Report idei jelentéséből az derült ki, hogy Kínában 2,8 millió dollármilliomos él és már tavaly 251 milliárdost vettek nyilvántartása. Mindeközben - ENSZ-adatok szerint - a lakosság 13 százalékának 1,25 dollárnál (278 forint) kevesebb a napi jövedelme. A városi állandó jövedelem átlagosan évi 21 810 jüan (791 ezer forint).

A társadalomban létező egyenlőtlenségek és jövedelmi szakadékok állandó témái az országos parlamenti és pártrendezvényeknek. A kormányzati vezetők újra és újra az igazságos elosztást, a különbségek felszámolásának, valamint a szegények felemelésének szükségességét hangoztatják.

A Csöcsiang tartományi Cung karrierje az egykor még "szűz terepen" indultak jó példája. A férfi alacsony iskolai végzettsége miatt először egy só üzemben dolgozott, majd Hangcsouba hazatérve egy iskolában kisegítő munkát végzett, idővel iskolai büfét nyitott, ahol tejet árult.

Később két nyugdíjas tanártól kölcsönkért pénzből, összesen 140 ezer jüanból (5 millió forint) indította vállalkozását, tejes üdítő italok gyártását és forgalmazását. Ebből lett a Wahaha, mára Kína legnagyobb üdítőital-gyártó cége, amely partnerségre lépett a Danone csoporttal, ám a közös vegyesvállalattal később problémák keletkeztek és a két cég útjai szétváltak.

Cungról elterjedt, hogy keménykezű, ellentmondást nem tűrő főnök, munkamániás, viszont a gyártást és értékesítést felügyelő vezető munkatársai 25 éve vannak mellette. Azt írják róla, hogy egyszerűen öltözködik, nem szívesen költ ruhára, drága cipőre. Gyűlöli a banketteket, a fényűző vacsorákat, mindennap eszik savanyított zöldséget és tofut, és ha bent van a központban, az alkalmazottakkal együtt ebédel a közös étkezdében.

Dohányzik, teát iszik és állítólag napi átlagban 120 jüant (4400 forint) költ. Kitartóan szemmel tartja a körülbelül 150 terméket gyártó birodalmát, amely 2012-ben 8 milliárd dollár nyereséget hozott.

Forrás: MTI

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

A világ nyolcadik csodája Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 081 746 megtekintés

Videó: 48 312 065 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922321

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh