A Microsoft társalapítója megkérdőjelezte azt az óriáscégek által életre hívott kezdeményezést, amelyek célja az internetelérések számának növelése. Szerinte Mark Zuckerberg és a Szílicíum-völgy többi milliárdosa tévúton jár, nem ennek kellene lennie az elsődlegesnek.

Bill Gates élesen bírálta Mark Zuckerbergnek azt az elképzelését, hogy a Facebook és további hat társaság segítségével szövetséget hozna létre, amelynek célja, hogy mindenkinek internet-hozzáférése legyen. A közösségi portál eddig egymilliárd dollárt fektetett be a projektbe, de az alapítók között van a Samsung, a Nokia, a Qualcomm, az Ericsson, a Mediatek és az Opera Software is. A kritikákból korábban kijutott a Google vezetőinek is, a keresőcég ugyanis rádióantennákkal felszerelt ballonokat küld a sztratoszférába a Loon nevű projekt részeként, amelynek célja, hogy a hálóra vonzza az internettel nem rendelkezőket.

Az 58 éves milliárdos üzletember magát technokratának tartja, de szerinte Zuckerberg célt téveszt, ugyanis nem az internetelérések számának növelésére kellene összpontosítania. Bill Gatesnek ugyan az élete az informatika, de az életminőség javítása szempontjából előbb az olyan elemi dolgokkal kell foglalkozni, mint a gyermekhalandóság vagy a gyermekélelmezés. Szerinte az internetkapcsolatokat előtérbe helyezni egyszerűen vicc, ráadásul az afrikai országokban jelenleg nem is lehet mérni ennek hatását a gazdasági fejlődésre. Elismeri, hogy az innováció jó dolog, de kétli, hogy a technológia csodái a közeljövőben eljutnának a leginkább szűkében lévő emberekhez. Az indiai számítógépes központokat hozta fel példának, amelyektől néhány kilométerre már wc és tiszta ivóvíz nélkül kénytelenek élni az emberek. "A PC nincs rajta az emberi szükségletek listájának első öt lépcsőfokán."

Gates már évekkel ezelőtt stratégiailag átgondolta, hogy a milliárdjaival miként javíthatja a leghatékonyabban sok ember életét, emiatt van az, hogy a Bill és Melinda Gates Alapítvány többek között a malária elleni harccal foglalkozik. Az évi 4 milliárd dolláros adomány jórésze a fejlődő országok oltásaira, a betegségek és a nélkülözés elleni harcra megy el. A Microsoft társalapítója most példaként említette a malária elleni vakcinát és feltette a kérdést: melyik fontosabb, az internetelérés vagy a malária elleni oltóanyag? Csodálkozik azon is, hogy hány milliárdos ad ki komoly összegeket például új múzeumi szárnyakra, ahelyett, hogy azt a pénzt mondjuk a vakságot okozó betegségek elleni harcra fordítanák. Szavai szerint az életminőség javításához sokkal fontosabb dolgok vannak az internetnél, többek között a túlélés, a víz vagy a gyerekek megfelelő táplálkozásának a biztosítása.

Peter Diamandis, az X-díj megalapítója 10 millió dollárt ajánlott 1996-ban az első magáncégnek, mely szuborbitális rakétát készít. Ez sikerült is, ami egy új iparág alapjait vetette meg. De míg Diamandis szerint a világba több jó új dolgok feltalálása által hozható, addig Gates szerint az ipar csak az emberi szükségletek kielégítéséhez fontos. "Nem új iparágakra van szükségünk, hanem arra, hogy a gyerekek ne haljanak meg, az embereknek legyen lehetőségük jó oktatáshoz jutni." Zárásként a Microsoft dolgairól is beszélt, elmondása szerint sokkal többet dolgozik a cégben annál a heti egy napnál, amit visszalépésekor elvállalt, de nem áll szándékában visszatérni az ügyvezetésbe. Elnökként, és a Steve Ballmer utódját kereső bizottság tagjaként megbeszéléseken vesz részt, sok időt fordít a következő vezérigazgató megtalálására.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 745 214 megtekintés

Videó: 48 949 640 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7031547

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh