A Mars-küldetést szervező cég alig több mint ezer jelentkezőt tartott meg az érdeklődők táborából.

A Mars One december utolsó napjaiban jelentette be, hogy sikerült jelentős mértékben lefaragniuk a Mars-küldetés iránt érdeklődők hatalmas özönét, ezzel pedig egy lépéssel közelebb kerültek az expedíció megvalósításához. Még temérdek munka vár rájuk, de legalább láthatjuk, hogy kiket képzelnek el ideális marslakóként.

A magánkézben lévő holland cég a sorrendben második űrutazáshoz várta a jelentkezőket a 2013-as év során, az érdeklődés szintjét pedig jól jellemzi, hogy több mint 200 ezren iratkoztak fel a listára. Belőlük maradtak összesen 1058-an, akik túljutottak a második körön, a megosztott adatokból pedig kitűnik, hogy kit tartanak ideális személynek. A megmaradtak tábora 107 országból tevődik össze, egyharmaduk 25 év alatti, de a túlnyomó többséget a munkaviszonnyal rendelkező felnőttek teszik ki. Mi több, csaknem kétharmaduk diplomás, 3 százalékuk pedig orvosi egyetemet végzett, így egészségügyi szakemberekből biztosan nem lesz hiány.

43 százalék az amerikai, 27 százalék az európai, 21 százalék pedig az ázsiai kontinensről érkezik, a maradékon Afrika és Óceánia osztozik. 76 százalék dolgozik valamilyen munkakörben, 15 százalék az iskolapadot koptatja, a teljes táboron belül pedig 55 százalék férfi, 45 százalék nő. Azért a második utazásról van szó, mert az első küldetésben, 2018 közepén, egy automatizált leszállóegységet (robotot) küldenének csak a vörös bolygóra, amely bizonyítaná a projekt megvalósíthatóságát, ezt követően vennének részt emberek is az expedícióban, amelyre a tervek szerint 2025-ben kerülne sor - valószínűleg egyetlen irányban, egy megállóval.

A hollandok az amerikai Lockheed Martin óriáscégtől várják a leszállóegység koncepciójának kialakítását, ennek feladata lesz majd a megfelelő felszín megtalálása és a további feltételek kialakítása a második lépés sikeres lezárásához. A finanszírozás egy részét közösségi alapon teremtenék meg, az adakozó kedvűek maguk is hozzájárulhatnak ehhez némi pénzzel. A fontosabb kérdésekre azonban legkorábban csak 2018-19 táján kapjuk majd meg a válaszokat.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 919 997 megtekintés

Videó: 49 082 753 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7057355

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh