Míg a háztartási berendezéseknél a műszaki meghibásodás ösztönzi a cserét, addig a mobilok és a tévék erkölcsileg avulnak el, azaz a felhasználók határozzák meg a használati időtartamot.

A német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal (UBA) tavaly augusztusban indított vizsgálatot, amelynek során arra akart fényt deríteni, hogy az elmúlt évtizedekben miként változott az eszközök élettartama, s ebben milyen szerepet játszottak a gyártók döntései (például a szoftveres frissítés elmaradása), illetve a felhasználói szokások. A hivatal most nyilvánosságra hozta a vizsgálattal kapcsolatos előzetes eredményeket. A végleges anyag 2015 közepére készül majd el.

A kutatók általánosságban nem állapították meg, hogy a termékek élettartama rövidülne, sokkal inkább az figyelhető meg, hogy a háztartási berendezések, a notebookok és a televíziók területén különböző fejlődési folyamatok tapasztalhatók. Az egyértelműen kimutatható, hogy például a mosógépek közül egyre több romlik el az első öt év során. 2004-ben még csak az esetek 4,5 százalékában romlott el a berendezés az első 5 esztendőben, 2012-ben viszont ez már az esetek 8,3 százalékában következett be. Az átlagos üzemidő pedig 14,1-ről 13 évre csökkent. Viszont nem igazán volt bizonyítható, hogy a gyártók szándékosan terveznék és építenék a termékeiket úgy, hogy azok egy bizonyos időtartam után elromoljanak.

2012-ben a televíziók átlagos üzemideje 5,6 esztendő volt. A készülékcsere az esetek 25 százalékában azért következett be, mert a tévé elromlott, míg több mint 60 százalékában azért, mert a vásárló egy jobb modellt akart venni. Siddharth Prakash, a tanulmány társszerzője úgy vélte, ez az úgynevezett pszichológiai elavulás.

A notebookokat 5 évi használat után cserélik le az emberek. Míg 2007-ben még a 70 százalékuk azért váltott, mert új készüléket akart, addig ez az érv most már csak az esetek 25 százalékában merül fel. Ennek okát nem közölték, feltételezhetően a látványos fejlesztések elmaradása az oka. Az okostelefonok esetében a fogyasztók 42 százaléka két éven belül cseréli le a készülékét. A legfontosabb indok a jobb modell vásárlása, de gyakran új előfizetői szerződés kötése miatt kerül sor erre a lépésre.

Októberben derült ki, hogy Franciaországban törvényt hoznak a tervezett elavulás ellen. Amennyiben a jövőben bebizonyosodik, hogy egy adott termék korábban romlik el, mert eleve úgy építették meg, hogy lerövidítették az élettartamát, úgy a jogszabály alapján ez csalásnak fog minősülni és az adott gyártó képviselői akár két év börtönbüntetéssel és 300 000 eurós pénzbüntetéssel is sújthatók lesznek.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 838 225 megtekintés

Videó: 49 015 521 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7042589

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh