Első alkalommal engedélyezte az Európai Bizottság egy génterápiás eljárás forgalomba hozatalát, ami korszakalkotó pillanatot jelent az új gyógyászati területen.

Az engedély a holland UniQure cég által készített Glybera alkalmazására vonatkozik, a szerrel egy ritka örökletes zsíranyagcsere-betegséget kezelhetnek.

A kezelés eredményeként génterápiával megváltoztathatják a páciens DNS-ét úgy, hogy a hibásan működő gént jól működővel helyettesítik. A szóban forgó esetben egymillióból egy ember örökli azt a hibás gént, amely miatt képtelen a zsír emésztésére. A génterápiás kezelés során azt a jól működő gént juttatják be a páciensek szervezetébe, amely a zsírt lebontó fehérjét kódolja.

Az Európai Gyógyszerügyi Hatóság (EMA) júliusban támogatta a génterápiás kezelés bevezetését, de a végső döntést az Európai Bizottság hozta meg.

A génterápia kísérleti technika, amelyet eddig nem engedélyeztek sem az Európai Unió országaiban, sem az Egyesült Államokban. Kína volt az első ország, amely jóváhagyta egy génterápiás kezelés forgalmazását. A kísérleti terápiák során világszerte tapasztaltak problémákat: néhány páciensnél leukémia fejlődött ki, egy amerikai klinikai próba alatt pedig meghalt egy tinédzser.

A Glyberát korábban egyszer elutasította az EMA, most pedig szigorú korlátozások mellett ajánlotta jóváhagyásra. A londoni székhelyű felügyeleti szerv azt javasolta, hogy a terápiát 2012-ben a legsúlyosabb állapotban lévő páciensek számára tegyék hozzáférhetővé - idézte a BBC hírszolgálata.

A UniQure bejelentése szerint az Egyesült Államokban és Kanadában is benyújtotta kérelmét a kezelés engedélyezésére.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4324726

Jelenleg az oldalon

9
Online