Olyan kísérleti eszközt mutattak be amerikai kutatók az Amerikai Szív Társaság (AHA) tudományos ülésén, amely dobogó szívből nyert elegendő energiát ahhoz, hogy működtessen egy pacemakert.

Az eredményt azt sugallja, hogy a jövőben maguk a páciensek szolgáltathatják a szívritmus-szabályozójukhoz szükséges energiát, nem lesz szükség elemre, ezzel együtt pedig kiküszöbölhetők az elem cseréjét célzó beavatkozások.

Az energiát kinyerő eszköz piezoelektromos elven működik: a mozgásból származó elektromosságot használja fel. A megközelítés ígéretes technológiai megoldást kínál a pacemakerek számára, amelyek igen kevés energiát igényelnek működésükhöz - idézte M. Amin Karami kutatásvezetőt, a Michigani Egyetem munkatársát a Science Daily című ismeretterjesztő portál.

Piezoelektromos elven működtethetnének más testbe ültethető eszközöket is, például a defibrillátorokat, amelyeknek szintén kicsi az energiaigényük.

A jelenleg használt pacemakereket öt-hét évenként ki kell cserélni, amikor elemük kimerül. Ez nemcsak költséges, de kényelmetlen is - vélekedett Karami. "A páciensek között számos gyerek van, akik sok-sok évet élnek pacemakerrel. El lehet képzelni, hány operációt kerülhetnek el, ha ezt az új technológiát sikerül bevezetni" - mutatott rá.

Az úgynevezett nonlineáris energianyerő eszközben mágnesek segítségével növelik meg az energiatermelést a lineáris típushoz képest, miközben maga az eszköz kevésbé érzékeny a szívritmus változásaira. A nonlineáris eszköz percenkénti 20 szívdobbanástól egészen 600-ig folyamatosan működik, és látja el energiával a pacemakert.

Mint Karami hozzátette, az olyan berendezések, mint a mikrohullámú sütők vagy a mobiltelefonok, nem befolyásolják a nonlineáris eszköz működését.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 061 173 megtekintés

Videó: 48 280 728 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6918805

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh