A közösségi oldal bevetés előtt álló arcelemző és -felismerő algoritmusa nagyon közel áll ahhoz a szinthez, mintha ember lenne. Mindenkit (majdnem) minden szögből felismer, ha látszik az arca.

Bizonyos próbafeladatok során már emberi pontossággal ismerte fel a képeken szereplő embereket a Facebook DeepFace technológiája. Képzelje el, hogy ön mellé állítanak egy embert, majd mutatnak néhány képet – ön könnyedén rá tud bökni, hogy az illető melyik képen szerepel, akkor is, ha csak oldalról látja az arcát. A gépeknek azonban ez eddig nem nagyon ment, a Science szerint csak 70 százalékos sikerrel ismerik fel az alanyokat.

A Facebook viszont alaposan lekörözte az iparágat. A DeepFace szoftver már nagyjából ugyanolyan pontosan ismeri fel a felhasználókat a képeken, mint egy ember: míg az emberi arcfelismerős nagyjából 98 százalékos (azaz 100 esetből kétszer tévedünk), a Facebook technológiája 97,35 százalékos pontossággal dolgozik (tehát 100 esetből kétszer-háromszor téved).

Az ember és a gép között hatalmas különbség, hogy míg egy humán képelemző csak néhány száz, maximum néhány ezer arcot képes fejben tartani, addig a Facebook rendszere a közösségi oldal mind az 1,4 milliárd felhasználóját felismerheti, ha lát róluk egy-egy fotót. Legalábbis akiről legalább egy képpel rendelkezik, de sok ilyen facebookozó van abból kiindulva, hogy az emberek naponta (!) 400 millió képet töltenek fel az oldalra.

A DeepFace arcfelismerő szoftver egyik erejét önfejlesztő képessége adja. Amiikor a program sikeresen egy újonnan feltöltött képen sikeresen beazonosít valakit (vagy valaki bejelöli a képen az illetőt), akkor tanul belőle, és az új kép információit beépíti adatbázisába, ezzel pontosítva a felismert személy arcprofilját. Így aztán később még könnyebben felismeri őt egy újabb, más beállításban készült fotón is.

A Facebook jelenleg egy jóval kezdetlegesebb arcfelismerő szoftvert használ élesben – ráadásul Európában jelenleg az is elérhetetlen –, a DeepFace technológiát csak ezután aktiválják majd.

Forrás: hvg.hu / sciencemag.org Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 49 680 816 megtekintés

Videó: 28 780 051 megtekintés

Látogatók

Összesen5224593

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh