A közösségi platform elleni belgiumi per tétje a rendkívül magas pénzbüntetés. A belgiumi adatvédelmi hivatal (CPVP) azt követeli a bíróságtól, hogy elrettentő mértékű, napi 250 000 eurós pénzbüntetést szabjon ki a Facebookra, azért, mert sorozatosan megsérti a felhasználók adatvédelmi jogait.

Frederic Debussere ügyvéd, a CPVP jogi képviselője a közösségi oldalt nemes egyszerűséggel az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatalához (NSA) hasonlította. Kifejtette, hogy amikor kiderült, hogy az NSA világszerte kémkedett az emberek után, akkor mindenki felháborodott. A Facebook ugyanezt teszi, még ha kissé más módon is.

A platform az ügyvédjein keresztül úgy reagált, hogy ezekben a kérdésekben sem a belgiumi adatvédelmi hivatalt, sem a belgiumi bíróságot nem ismeri el illetékesnek. A társaság európai székhelye ugyanis Írországban van és ezért ezekben az ügyekben kizárólag az ottani hatóságokat tartja illetékeseknek. Paul Lefebvre, a Facebookot a perben képviselő jogász azt kérdezte, hogy miként vonatkozhatnak a belgiumi törvények a közösségi oldalra, ha az adatok feldolgozása Írországban valósul meg a helyben foglalkoztatott 900 munkatárs segítségével.

A Facebook Belgiumban azután került bíróság elé, hogy a Brüsszeli Szabadegyetem és a Leuveni Katolikus Egyetem kutatói korábban megállapították, hogy a január 30-án hatályba lépett módosított felhasználási feltételei és adatkezelési szabályzata megsérti az európai tagok fogyasztói jogait. Kiderült, hogy az sem segít a felhasználókon, ha nem regisztrálták magukat, mert a portál azokat is követi, akik egyáltalán nem tagok, korábban voltak tagok vagy akik nem engedélyezték a követésüket. Az oldal válaszul leszögezte, hogy az Európai Unió nem kényszerítheti a cégeket arra, hogy az egyes európai uniós tagállamok adatvédelmi biztosaival vitákba bonyolódjanak és azzal fenyegetőzött, hogy az új funkciókat, termékeket és szolgáltatásokat a jövőben vagy csak lassabban vagy egyáltalán nem vezeti be Európában.

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 932 591 megtekintés

Videó: 49 089 936 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7058227

Jelenleg az oldalon

12
Online

Interreg CE1013 REFREsh