A használt étolaj visszagyűjtésével bővíti a szelektív hulladékgyűjtési lehetőségeket magyarországi áruházainál az Aldi, a tesztüzem a vállalat 11 üzleténél indul.

A kihűlt étkezési olajat elég egy műanyag palackba visszatölteni, majd az áruházaknál kihelyezett tárolókba dobni, az elszállításról és az újrahasznosításról az országos begyűjtő hálózattal rendelkező Biofilter Zrt. gondoskodik - közölték.  

A kültéri tárolók az országos tesztüzemben részt vevő Aldi üzletek bejáratához közeli helyeken találhatók.  

A vállalat tájékoztatása szerint Magyarországon évente mintegy 25 ezer tonna használt étolaj keletkezik a háztartásokban, de ennek csak körülbelül 2 százalékát gyűjtik be.  

A használt sütőolaj jelentősen terheli a környezetet. A talajba jutva gátolja annak légáteresztő képességét, a kommunális hulladékba helyezve nehezen lebontható anyagként keveredik a háztartási szeméttel. A csatornahálózatba kerülve növeli a szennyvíztisztítók terhelését, a természetes vizekben pedig egy csepp használt étolaj ezer liter élővizet is elszennyezhet.  

A használt étolaj ugyanakkor érték, mert a tisztított használt olaj gyakorlatilag teljesen újrahasznosítható; a tisztított növényi olajat a Biofilter Zrt. biodízel gyártására adja át - jelezte az Aldi.  

A Mol arról tájékoztatott, hogy a 2011-ben elindított használt sütőolaj-gyűjtő programjában országszerte több mint 350 töltőállomásán helyezett ki gyűjtőtartályokat, ahol a lakosság leadhatja a használt étolajat.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 806 957 megtekintés

Videó: 47 970 110 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887706

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh