A hatóságok nagyon gyorsan azonosítani tudták az elmúlt hónapok demonstrálóit. Most kiderült, hogy miért.

Az American Civil Liberties Union (ACLU) komoly vádakat fogalmazott meg a Facebook, a Twitter és az Instagram ellen. A szervezet szerint ugyanis dokumentumok bizonyítják, hogy a Geofeedia nevű cég összegyűjtötte és kielemezte a három platform felhasználóinak adatait, majd az információkat átadta a rendőrségnek, amely így ellenőrizni tudta például az Oakland és Baltimore területén szervezett tüntetések résztvevőit és politikai aktivistáit. Az ACLU rámutatott arra is, hogy a Geofeedia ügyfelei közé az Amerikai Egyesült Államokban több nyomozóhivatal és rendőrség tartozik.

A Geofeedia nyilvánosságra hozott belső dokumentumaiban az olvasható, hogy "a Ferguson/Mike Brown ügyet nemzeti szinten nagy sikerrel sikerült lerendezni". Az említett ügy az volt, hogy a Missouri állambeli Fergusonban 2014 augusztusában egy fehér rendőr lelőtte a Michael Brown nevű 18 éves afroamerikai fiút. Az eset az egész USA-ban hatalmas felzúdulást váltott ki, s a rasszizmus és a rendőri erőszak elleni tüntetésekhez vezetett.

A botrány kirobbanása után az érintett három közösségi platform azonnal bejelentette, hogy korlátozták, illetve megszüntették a Geofeedia hozzáférését az adataikhoz. A cég szoftverének működéséről egyébként elérhető egy videó, míg egy anyag keretében abba kaphatnak a felhasználók bepillantást, hogy Baltimore rendőrsége miként elemezte ki a közösségi hálózatok adatait. Erre azért volt szükség, hogy az egyenruhások a tiltakozások közepette célzottan tudjanak reagálni az eseményekre és a legsúlyosabb helyzetekre.

Phil Harris, a Geofeedia vezetője úgy reagált a kritikákra, hogy a platform hasznos a köz számára, mert védi a polgári jogokat és a polgári szabadságot. Az elemzéseik hozzájárultak a vészhelyzetek megoldásához, legutóbb erre a Matthew hurrikán pusztítása után került sor. Világos alapelveik és irányelveik vannak, amelyek megakadályozzák a szoftverük nem megfelelő célú használatát. Így például az ügyfeleik nem kereshetnek egyes személyekre a fajuk, a nemük, az etnikai vagy a politikai hovatartozásuk, a vallásuk, a szexuális érdeklődésük és más szempontok alapján. A menedzser ugyanakkor azt elismerte, hogy a Geofeediának - a digitális technológia folyamatos változásai miatt - javítania kell a polgári jogok védelmén, ebbe a folyamatba pedig bevonnák az ACLU-t is.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 090 971 megtekintés

Videó: 48 320 012 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923501

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh