Egy kedden nyilvánosságra hozott tanulmány szerint minden második amerikai állampolgár benne van a hatóságok által használt arcfelismerő rendszerek adatbázisaiban, mert a közösségi médiában “szelfik” feltöltésével önként szolgáltattak ehhez fényképeket.

A Georgetown központtal működő Center on Privacy and Technology (CPT) információszabadsággal kapcsolatban végzett kutatása során kiderült, hogy minden második ember önként szolgáltat magáról olyan fényképeket, ami a rendőrség által használt arcfelismerő kamera-rendszerekben használatra alkalmas.

A kutatás során az USA tagállamaiban összesen 106 hivatalnál folytattak adatigénylést, amelyből kiderült; az amerikai rendőrség úgy használja az arcfelismerő rendszereket, hogy azt a gyakorlatban semmilyen törvény nem szabályozza.

A vizsgálat során egyértelművé vált, hogy az arcfelismerő rendszerek használatát semmilyen jogi keret nem szabályozza, és gyakran a kormányügynökségek sem rendelkeznek erre vonatkozó, koherens szabályozással. A rendőrség által használt arcfelismerő rendszerek adatbázisaiban állítólag 117 millió állampolgár szerepel, ennek többsége afro-amerikai, mert az adatbázis a letartóztatások során is bővül. Az FBI emellett saját, biometrikus adatbázissal rendelkezik, melynek alapja a vezetői engedélyeken és személyazonosító okmányokon szereplő fényképekből összeállított adatbázis, főként olyan személyek fotóival, akik még nem kerültek összeütközésbe a törvénnyel.

Ugyanakkor, az amerikai hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legkiterjedtebb és legfrissebb adatbázisból dolgozhassanak. Ennek okán gyakran online közösségi médiából szerzett fényképeket is használnak az arcfelismerő rendszerekben, mert ezek a fotók frissebbek, mint a vezetői engedélyen szereplő fotó, vagy az esetleges korábbi letartóztatás során készült fényképek.

Mivel a fővonalú média gondoskodik arról, hogy “szelfiket” – az alany által saját magáról készített arcképeket – küldözgetni “trendi dolog” legyen, a hatóságok minden második személy esetében problémamentesen hozzáférnek olyan nyilvános fényképhez, ami az arcfelismerő programok által használható, és viszonylag friss fotó, így nagyobb eséllyel használható a személy beazonosítására.

Forrás: hidfo.ru Kattintson ide... Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 067 755 megtekintés

Videó: 48 293 478 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920070

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh