Money, money, money – énekelte az Abba együttes, mely több százmilliót inkasszált svéd koronában. Ám múzeumában már nem fogadnak el készpénzt! Ugyanez a helyzet több más múzeumban is. Svédország úton van afelé, hogy végképp búcsút mondjon a készpénznek. Ez derül ki a CNN helyszíni beszámolójából.

A svédek nyomtatták ki az első papírpénzt Európában – 1661-ben. Most nagy valószínűség szerint ők lehetnek az elsők, akik búcsút mondanak a készpénznek. Tavaly az összes pénzforgalomnak mindössze a 2%-a volt készpénz a skandináv országban. Sok svéd már meg sem ismeri a svéd koronát.

Miért? A válasz a szupergyors átutalási rendszer, a Swish. A polgárok több mint 70%-a ezt használja. A hajléktalanok lapját, a fedél nélkül svéd párját már így lehet megvásárolni Stockholm belvárosában. Biztonságos ez a rendszer? Hat svéd bank közös fejlesztéséről van szó. Eddig nem volt nagyobb probléma. A Swish rendszer mindinkább egyeduralkodóvá válik a piacon. Az optimisták szerint 2020 lehet az utolsó év, amikor a készpénz még jelen lesz a svédek életében. A stockholmi Nemzeti Bank józanabb: becslése szerint még kell legalább húsz év, amíg mindenki átáll a készpénzmentes életre Svédországban…

Forrás: globoport.hu / money.cnn.com Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 805 539 megtekintés

Videó: 47 968 463 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887553

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh