A civil szervezeteket, újságírókat külföldi ügynöknek minősítő törvény azonnali visszavonására szólította fel Oroszországot az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén csütörtökön kézfeltartással elfogadott állásfoglalásában.

Az Oroszországban 2012-ben elfogadott eredeti jogszabály az orosz civil szervezetek számára azt írja elő, hogy külföldi ügynöki feladatokat ellátó szervezetként jelentkezzenek be az orosz igazságügyi minisztériumánál abban az esetben, ha külföldi finanszírozásban részesülnek, és politikai tevékenységnek nevezett tevékenységeket folytatnak.   

Az európai parlamenti állásfoglalás szerint az orosz hatóságoknak haladéktalanul hatályon kívül kell helyezniük a külföldi ügynökökről szóló törvényt annak érdekében, hogy a hatályos jogszabályok összhangba kerüljenek Oroszország alkotmányával és az ország nemzetközi jogi kötelezettségeivel.   

Az uniós parlament bírálta a külföldi ügynökökről szóló törvény nemrégiben elfogadott módosításait is, amelyek a törvény hatályát jelentősen kiszélesítve magánszemélyek külföldi ügynöknek minősítését is lehetővé teszik. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a jogszabályt gyakran használják a civil szervezetek aktivistái, a politikai ellenzék, és bloggerek, valamint a kormányzati vagy kormánypárti struktúráktól független újságírók ellen is.   

Arra emlékeztettek, hogy a jogszabály egyedi követelményeket ír elő kiadványok nyilvántartásba vételére, könyvelésére és címeire vonatkozóan. A jogszabályban rögzítettek megszegését bűncselekménynek minősítik, ami súlyos közigazgatási bírságot vagy két évig terjedő szabadságvesztést is maga után vonhat.   

A médiára, az emberi jogi szervezetekre és a civil társadalomra kivetett túlzott mértékű bírságok miatt e szervezetek forrásaikat kénytelenek a bírságok és a bíróság előtti védelem ügyvédi díjainak megfizetésére összpontosítani, és ez által sérül a véleménynyilvánítás szabadsága - emelték ki az EP-képviselők.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 65 531 821 megtekintés

Videó: 39 476 316 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5955751

Jelenleg az oldalon

12
Online

Interreg CE1013 REFREsh