A közösségi platform nem csupán az anyagokat akarja kiszűrni, hanem az azokat küldő, megosztó személyeket is.

Elkészült a közösségi portál úgynevezett Fehér Könyve, amelyből kiderül, hogy a társaság nem csupán passzív, hanem aktív módon is fellép a szándékosan terjesztett álhírek ellen. A terjesztők a következő hetekben a tartalomtörlő részleg látókörébe kerülnek majd. A közösségi oldal a minapi francia elnökválasztás kapcsán máris 30 000 olyan fiókot törölt, amelyet kifejezetten álhírek megosztására hoztak létre.

A Facebook számára mostanra világossá vált, hogy komoly problémát jelent a szabad véleménycsere és az irányított vita megkülönböztetése. A cégben tudatosult, hogy változtatnia kell az eddigi gyakorlatán. Eddig a szakemberek kizárólag a hackerakciókra, a kártevőkre, a kéretlen elektronikus reklámlevelekre és a csalásokra összpontosítottak, míg a visszaélések finom és alattomos formáira, az emberek manipulálására és megvezetésére nem.

A Fehér Könyvben a vállalat összefoglalta a probléma három kulcspontját, amelyek a célzott adatgyűjtés, a tartalom-előállítás és az anyagok között való súlyozás. A befolyást gyakorolni akaró szervezetek - a részben illegális módon szerzett adatok segítségével - célzottan áltörténeteket terjesztenek, s a megosztott bejegyzéseket álfiókokon keresztül támogatják meg, ezzel párhuzamosan elnyomják a kritikus hangokat. A Facebook a küzdelemben a gépi tanulás technológiát is beveti, hogy azonosítani tudja a különböző mintákat.

A közösségi platform januárban már jelezte, hogy fellép a vitatott tartalmak ellen és az egyes országokban akár külön partnerekkel is együttműködhet. Ugyanakkor a cég nem a véleményekre vadászik és bár egyre nagyobb rajta a politikai nyomás az álhírek szűrésére, de, ha nem vigyáz, akkor könnyen a cenzúrázás csapdájába eshet.

Forrás: sg.hu / fbnewsroomus.files.wordpress.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 092 428 megtekintés

Videó: 48 320 591 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923617

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh