Tanulási képesség és érzelmek jellemezhetik néhány év múlva a gépeket.

Egy radír felvétele és 30 centiméterrel távolabb való letétele egyáltalán nem könnyű feladat egy robotkar számára. Kivételt jelent, ha egy ember bemutatja a mozdulatot a gépnek és az képes azt megjegyezni, megtanulni. A Micropsi Industries nevű startup egy olyan szoftvert fejleszt, amely tanulóképessé teszi a robotokat, így a gépek akár az emberekkel is együttműködhetnének. Ronnie Vuine, a Micropsi Industries létrehozója elmondta, hogy a robotok jelenleg rácsok mögé vannak zárva. Az ipari robotok kizárólag olyan mozdulatokat végezhetnek, amelyeket szigorúan előre meghatároznak, de így is egy cella védi az embereket tőlük. Amennyiben egy robotkar és egy ember találkozik, akkor sebesülések vagy halálesetek is történhetnek.

A jövőben "cobotok", vagyis együttműködő robotok jelenthetik majd a kapcsot az emberek és a gépek között. A munkamegosztás úgy módosulhat, hogy a robotok veszik át a nagy munkák elvégzését, míg az emberek a bonyolultabb munkafolyamatokat és ellenőrzik a gyártást. Ez az autó-, a gép-, valamint az elektronikai ipar számára is nagy előrelépést jelentene. A Micropsi Industries mesterséges intelligencián alapuló szoftverrel akarja ellátni a robotokat. A gépeknek másodpercenként 20-40 parancsot kell feldolgozniuk, a jelenlegi technikával több parancs feldolgozása nem lehetséges.

Vuine és csapata éveken át kutatta a mesterséges intelligenciát, s a vállalkozás társalapítója a fiatalember korábbi professzora, Joscha Bach. Már az egyetemen azon gondolkodtak, hogy milyen célokra lehetne alkalmazni a technikát, de az első ötleteket elvetették. A későbbi erőfeszítéseiket azonban siker koronázta és mostanra sikerült partnernek megnyerniük az egyik nagy autógyártót. Az együttműködés keretében arra kíváncsiak, hogy mennyire lehet felhasználni a technológiát a gyártás folyamata során. A szoftver jövőre mutatkozhat be éles körülmények között is.

A Micropsi Industries összesen 3 millió eurót kapott olyan befektetési társaságoktól, mint a Vito Ventures, a Coparion és az Asgard Capital. Vuine eleinte abban sem volt biztos, hogy sikerül befektetőket találniuk, mert szerinte sokan egyszerűen nem értik a termékük mögött lévő technikát. A szoftver azonban csak az első lépés, a mesterséges intelligencia segítségével előbb vagy utóbb robotszemélyiségeket akarnak létrehozni, ez azonban még néhány évig tarthat. De abban Vuine biztos, hogy egy idő múlva lesznek érzelmekkel kiegészített robotok.

Forrás: sg.hu / gruenderszene.de

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 809 567 megtekintés

Videó: 47 973 901 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888008

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh