A japán űrügynökség bejelentette, hogy belátható időn belül ők is űrhajósokat küldenének a Holdra, követve az amerikai példát, valamint a több ország által ide irányított különböző szondákat.

A következő évtized meglehetősen sűrű lesz számukra, de tervekből nincs hiány.

A JAXA szóvivője egyelőre csak annyit árult el a hírügynökségeknek, hogy első lépésként csatlakoznának a Hold körül keringő állomás megépítésére irányuló amerikai küldetéshez, amelyre minden bizonnyal 2025-ben kerülne sor. Ez elsősorban a Mars-expedíciókban játszik majd fontos szerepet, a szigetország azonban eközben saját űrhajósokat küldene a Holdra, akik 2030 táján szállnának ott le. A részletesebb, kidolgozottabb tervekkel jövőre állnak majd elő, ezt pedig számos egyéb kezdeményezés kíséri majd, így például 2019-ben szondát küldenének állandó kísérőnkre, illetve segítenének a víz- és légtisztító technológiák tökéletesítésében, valamint a sugárzás elleni védelemben.

Nem véletlen, hogy Japán ennyire igyekszik, az elmúlt években ugyanis felgyorsultak a hasonló kínai és indiai törekvések, amelyek közül különösen a velük szomszédos óriás űrprogramja jelent nagy kihívást. A kínai fél vasárnap újabb rakétát lőtt fel Hajnan szigetéről, és bár az élő közvetítés során úgy tűnt, hogy minden rendben zajlott le, később bejelentették, hogy a repülés során bekövetkezett anomália miatt kudarcnak ítélik a küldetést. Ez volt a Hosszú Menetelés 5 Y2 utolsó próbája, mielőtt a típus a saját fejlesztésű holdszondát, valamint a későbbre tervezett egyéb eszközöket (a Marsra szánt szonda, űrállomás, stb.) a magasba emelte volna.

Az illetékesek részletes vizsgálatot ígérnek, azt még nem tudni, hogy a mostani kudarc mennyiben hátráltatja majd a menetrendet.

Forrás: sg.hu / japantimes.co.jp

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 705 653 megtekintés

Videó: 48 919 154 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7025595

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh