Az egyik legfontosabb robotikai szervezet új vezetője szerint egyelőre felesleges a robotadó, legizgalmasabb területnek pedig az önvezető autókat látja.

Az Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) nevű szervezethez tartozó Robotics and Automation Society (RAS) új elnököt választott Wolfram Burgard személyében, aki 2020-ig kapott mandátumot. Eddig a freiburgi Albert Ludwig Egyetem Informatikai Intézetének Autonóm Intelligens Rendszerek Munkacsoportját vezette, szakterületének a navigáció és a mobil robotok vezérlése számít. Az IEEE RAS a robotika területén az egyik legfontosabb szervezet, s többek között az International Conference on Robotics and Automation (ICRA) és - az RSJ japán robotikai társasággal közösen - az International Conference On Intelligent Robots and Systems (IROS) nevű robotikai konferenciák szervezője.

"A szakterületemhez tartozik minden olyan dolog, amelynél robotrendszerek kifejlesztéséről van szó. Ez egészen a mechanika és az elektrotechnika világába nyúlik be, de része a mintafelismerés és a mesterséges intelligencia is. Természetesen vannak még tisztán szoftveres megoldások is (pl. a chatbotok), de azokat nem feltétlenül sorolnám a robotikához, mert a robotok fizikai rendszerek."

"Jelenleg technológiailag fontos változás zajlik az autók területén, megjelentek ugyanis az önállóan közlekedő gépkocsik, emellett a logisztikát - vagyis a szállítást - és a gyártást kell hatékonyabbá tenni. Pillanatnyilag ezek azok a nagy kérdések, amelyek foglalkoztatnak minket és olyan területek, amelyeken sok dolog történik. A műszaki fejlődés lényege az emberek felszabadítása az ismétlődő vagy nagyon nehéz tevékenységek alól, ez már nagyon régóta így van. Ez persze megváltoztatja a munka világát is, új szakmákat hozva létre. Ha nem így lenne, akkor egyre több munkanélkülit látnánk, ami nyilvánvalóan hamis állítás." - jelentette ki Wolfram Burgard.

Az RAS új elnöke közölte, hogy még viszonylag messze vagyunk attól a korszaktól, hogy robotadót kelljen bevezetni. Mindig, amikor valamit automatizálunk, akkor megszűnnek munkahelyek vagy tevékenységek, tovább- vagy átképzéssel viszont sokan folytathatnak más munkát. Amíg ez a módszer működik, addig nem látja feltétlenül szükségesnek egy robotadó bevezetését, de amennyiben egy ilyen intézkedés gazdaságilag szükségesnek bizonyulna, akkor valószínűleg ehhez kell folyamodni.

Úgy véli, a legizgalmasabb projektek az önállóan közlekedő járműveknél fognak megvalósulni, erre a területre figyel ugyanis az egész világ, e téma kapcsán van rendkívül nagy érdeklődés. Ezek a fejlesztések megváltoztatják majd a társadalmat és valószínűleg ennek lesz a leginkább látható befolyása az életünkre és a biztonságunkra.

Forrás: sg.hu / golem.de

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 858 551 megtekintés

Videó: 49 904 200 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7139202

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh