Első ízben fejlesztettek ki "idegszálat" robotok számára német és svájci kutatók. A tapintás érzékelését egy különböző anyagokból álló elasztikus "szuperrost" segítségével tették lehetővé, melyet a robot ujjára helyeztek.

Áttörést hozhat a Lausanne-i Szövetségi Műszaki Egyetem (EPFL), a Svájci Szövetségi Anyagtudományi és Technológiai Laboratórium (EMPA), valamint a Berlini Műszaki Egyetem kutatóinak közös munkája.

Az általuk megalkotott mesterséges "ideg" egy elasztikus rostból áll, amelybe különböző anyagokat, például elektródákat és polimer nanokompozitokat integráltak. A rost nagyon precízen képes felismerni mindenfajta nyomást, amely éri. Képes akár mérete 500-szorosára nyúlni, majd visszaállni eredeti méretére – áll az Advanced Materials című tudományos szaklapban megjelent tanulmányban.

A fejlesztés a kutatók reményeik szerint áttörést hozhat nem csak a robotikában, de okos ruhaanyagok és jobb orvosi implantátumok terén is. A kifejlesztett eljárás révén rövid idő alatt akár több száz méter hosszú rost is készülhet.

Forrás: hvg.hu / MTI / phys.org / onlinelibrary.wiley.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 803 801 megtekintés

Videó: 47 966 736 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887438

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh