Románia egy kanadai cégnek adta el az ország legnagyobb rézbányáját. A Cupru Mind Abrud bányát 200,8 millió euróért (266 millió dollár) vásárolta meg a kanadai Roman Copper Corp. - közölte a román gazdasági minisztérium. A román bánya 900 ezer tonna rézkészlettel rendelkezik a becslések szerint, ami az európai uniós ország rézkészletének mintegy 60 százaléka.

A minimális eladási ár 263,3 millió lej (80 millió dollár) volt. Románia egyebek között egy nagyratörő privatizációs program végrehajtását vállalta a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) tavaly kötött 5 milliárd euró értékű elővigyázatossági hitelszerződés részeként.

A múlt évre meghirdetett legnagyobb privatizációs ügyletből azonban nem lett semmi, nem sikerült értékesíteni a Petrom 9,84 százalékos állami tulajdonban lévő részvénypakettjét. A kormány az után állította le az olaj- és gázipari csoport kisebbségi tulajdonrészének értékesítését, hogy a jegyzési arány nem érte el a sikeres kibocsátás feltételeként kikötött 80 százalékot. A kibocsátástól a román kormány 840 millió dollár bevételt várt.

A román bányára négyen tettek ajánlatot: a győztesként kikerült kanadai Roman Copper Corp., az ausztrál OZ Minerals Ltd, és a DutchDundee Holding, valamint a bolgár Ellatzite Med Ad.

Forrás: napi.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 080 610 megtekintés

Videó: 48 310 735 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921917

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh