A 2000 óta jelzett legalacsonyabbra süllyedhetett a születésszám Kínában tavaly a South China Morning Post című lap szerint. Szakértők demográfiai válság veszélyére figyelmeztetnek.

A hongkongi újság szerdán arról írt, hogy becslések szerint a születésszám 15 millió alatt maradt 2018-ban. Ez csaknem 15 százalékos csökkenést jelentene a 2017-ben jelzett 17,23 millióhoz képest.

Amennyiben helytállónak bizonyul a helyi és tartományi adatok alapján készült számítás, az azt jelenti, hogy a tavaly világra jött gyerekek száma jócskán elmarad a kínai kormány által célul kitűzött 20 milliótól. Kínában három éve törölték el az egykepolitikát, hogy nőjön a születésszám.

Szakértők szerint a 2018-as év mérföldkő lehet a kínai népesedéstörténetben. Egy nagy ország lassan elöregedik a népesedési politika hibái miatt – állították.

Az egykepolitika feloldásától azt remélték, hogy 2017-ben 1,97-re, 2018-ban pedig 2,09-re emelkedik a nők termékenységi rátája, ez azonban távolról sem valósult meg a Global Times című hivatalos lap szerint. Az ország egyes részeiben 21-26 százalékkal csökkent a születésszám.

Közgazdászok felhívták a figyelmet arra, hogy a születésszám becsült csökkenése hosszú távú folyamat kezdete lehet, és az, hogy a lakosságon belül csökken a 20-50 évesek száma, hatással lehet a kínai gazdaság erejére.

Kínában 2016. január 1-jén oldották fel az egykepolitikát, lehetővé téve a pároknak, hogy két gyerekük legyen. A korlátozás mintegy négy évtizedig volt érvényben, és szakértők szerint mintegy 400 millió gyerek nem született meg ez idő alatt.

Forrás: vg.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen3607320

Jelenleg az oldalon

10
Online