Horror vacui – a hatalom fél az ürességtől. Márpedig Ali Bongo elnök hónapok óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt Gabonban. Az olajban gazdag nyugat-afrikai állam fiatal tisztjei erre hivatkozva hajtottak végre puccskísérletet.

A forgatókönyv hagyományos volt: elfoglalták a legfontosabb információs központot, a rádiót. Ondo Obiang Kelly hadnagy, a kormányőrség tisztje beolvasta a felhívást: mindenki támogassa a hazafias fordulatot, mely azért vált szükségessé, mert Ali Bongo elnök immár képtelen tisztségének betöltésére.

Ali Bongo elnököt agyvérzés érte. A hírek szerint Marokkóban kezelik. Hónapok óta nem látta senki Gabonban, ahol 2009 óta ő a majd’ mindenható elnök. Családi örökséget vett át: édesapja, Omar Bongo a francia gyarmatosítók jóvoltából évtizedekig kormányozta az olajban gazdag nyugat-afrikai országot.

Gabon választott diktatúra. A választási eredmények úgy születnek, hogy a Bongo családnak mindenképp nyernie kell. Ezt úgy érik el, hogy megnézik a valós választási eredményeket, majd pedig a család szűkebb pátriájában pontosan annyi szavazót írnak be Bongo neve mellé, ahány szükséges az országos győzelemhez. A legutolsó választáson állítólag olyan rosszul állt Ali Bongo szénája, hogy szűkebb pátriájában a lakosság több mint 100%-a rá szavazott. Arra hivatkoztak, hogy a népszámlálás nem közöl pontos adatokat a dzsungelben élőkről.

A Bongo család a francia érdekek képviselője Gabonban, ahol az amerikaiak is mindinkább jelen vannak. Trump elnök amerikai tengerészgyalogosokat küldött nemrég az országba arra hivatkozva, hogy a közeli Kongóban teljes a káosz. Emiatt amerikai életek kerülhetnek veszélybe.

Párizsban azt gyanítják, hogy az amerikaik tudtak a puccs kísérletről. Sőt lehet, hogy bátorították azt. A francia lapok szerint olyan fiatal tisztek vettek részt az államcsínyben, akik nyakig el voltak adósodva. Elsősorban amiatt, mert rengeteget veszítettek kártyán, illetve más szerencsejátékokon. Emiatt parancsnokaik figyelmeztették őket és kimaradtak az előléptetésből. Így jött létre a pancser puccs, melyet állítólag levertek.

A kormány mindenesetre azt közölte: a rádiót visszafoglalták. Két puccsisták megöltek, a túszokat kiszabadították. A puccs vezetőjét letartóztatták. Így állnak most a dolgok Gabonban, Nyugat-Afrika olajban gazdag országában, ahol már hónapok óta senki sem látta a majd mindenható elnököt, Ali Bongót.

Forrás: globoport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 733 955 megtekintés

Videó: 48 940 577 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7029906

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh