A nemzetközi kapcsolatok egyik professzora azt mondta, hogy Új-Delhi a kereskedelmi és biztonsági érdekein alapuló jó kapcsolatokat ápol Iránnal, ami nem teszi lehetővé, hogy csatlakozzon az USA vezette Irán ellenes szankciókhoz.

„India és Irán között nincsen jelentősebb érdekellentét, mely a belátható jövőben sem várható.” írta Ramesh Thákura, az Ausztrál Nemzeti Egyetem professzora, a The Japan Times honlapján.

„Irán szállítja az indiai olajimport mintegy 12 százalékát, ezért Delhinek is hosszú távú érdeke fűződik a gázvezeték megépítéséhez Iránból Indiába” - tette hozzá.

Az USA Iszlám Köztársaság elleni szankcióinak visszautasítására utalva, Thákur azt mondta: „a Bush-adminisztráció volt államtitkára R. Nicholas Burns, február 20-án diplomáciai átiratban adott hangot sajnálkozásának, mert India továbbra is vásárol olajat Irántól.”

Az Egyesült Államok hivatalos szakértő is úgy vélik, hogy „az Irán Központi Bankja elleni nyugati szankciók megkerülését jelenti az, hogy Delhi barter ajánlatokról tárgyal; az iráni olajért indiai árukkal és/vagy rúpiával fizetne”.

„Azzal, hogy India nem csatlakozik, az EU és amerikai szankciókhoz-, Burns szerint, India cserbenhagyja Amerikát" - mondta Thakur.

Az USA és az EU pénzügyi és olaj szankciókat rendelt el Irán ellen, mivel 2012 elején, azt állítva, hogy az ország nukleáris energia programja tartalmaz katonai komponenseket is.

Teherán cáfolta ezeket az állításokat, mondván, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség a gyakori vizsgálatai ellenére sem talált semmilyen bizonyítékot arra, hogy az iráni atomenergia-program katonai célokat szolgálna.

Március 23-án, az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Victoria Nuland azt mondta, Washington arra buzdít több országot, beleértve Indiát, hogy „jelentősen csökkentse” a függőségét az iráni olajtól, hogy elkerüljék az amerikai szankciókat.

Annak ellenére, hogy az indiai kormány eddig visszautasította Washington gyakori kéréseit, hogy csökkentse iráni olajimportját, és egy új mechanizmussal fizet az olajért, az amerikai szankciók miatt nem sérülnek iráni bankok.

Forrás: jovonk.info

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 48 750 035 megtekintés

Videó: 28 070 337 megtekintés

Látogatók

Összesen5166373

Jelenleg az oldalon

16
Online

Interreg CE1013 REFREsh