2013 végére a legjobb IT-szakemberek egyesülnek egy európai központ keretében, amely hackerek ellen folytat harcot. Brüsszel adatai szerint naponta legalább egy millió hálózat-felhasználót támadnak meg a hackerek.

Ugyanakkor Európa vezető helyen áll, mint a támadások áldozata, és mint támadási forrás is. A számítógépes bűnözés skálája óriási, jegyzi meg Andrej Maszalovics a verseny-hírszerzés szakértője:

- Az elmúlt két év eseményei azt sugallják, hogy más szemszögből nézzük az Internetet. Mind az „arab tavasz” idején, mind pedig az utóbbi szíriai események során mindenki látta, hogy az események többségét a hálózatban kezdeményezték és irányították. Még maguk a szervezők sem sejtették, hogy mennyire jól működik ez manapság. Ezen kívül, a korporációk meglátták, hogy a blogokban sokkal gyorsabban és hatékonyabban lehet lerombolni a hírnevet, mint a hagyományos fekete PR módszereivel.

A szakértők általában három csoportra osztják a hackereket. Ezek lehetnek magán emberek vagy kisebb csoportok, amelyek pénzügyi bűnöket követnek el, velük elég hatékonyan harcolnak. A második típus: közepes, az Anonymous-féle csoportok, amelyeknek akciói általában bemutató jelleggel bírnak. Például, azzal fenyegetőznek, hogy az Egyesült Államok „kalózkodás elleni” törvényeire válaszolva, tönkre teszik a világhálózatot. A harmadik típus: cyberterrorista hackerek. Manapság ezek jelentik a legnagyobb veszélyt a globális biztonság szempontjából, véli Alekszandr Vlaszov szakértő.

- Ezek illegális szervezetek, amelyek beleavatkozhatnak az energetikai rendszerek munkájába, a vízellátásba, ami összeomlást okozhat. Ha például, Hollandiában tönkreteszik a gátrendszerek irányítását, a víz fél országot lemoshatja.

Eddig a hackerek elleni harcot nemzeti vagy kétoldalú alapon folytatták. Most viszont az EU 27 tagországa egy különleges csoport létrehozását tervezi az Europol keretében. Az új szervezetben, amelynek évi költségvetése három és fél milliót tesz ki, 55 szakember fog dolgozni.

A szakemberek optimizmussal beszélnek az új különleges szolgálat potenciáljáról, de ugyanakkor rámutatnak: ma már globális szinten kell dolgoznunk. Erről van szó az ENSZ-egyezmény tervezetében is, amelyet Oroszország javasol.

Hozzátesszük még, hogy Brüsszel adatai szerint, manapság több mint 150 ezer különféle vírust terjesztenek a hálózatban. A számítógépes támadások miatt az európai vállalkozók évente 300 milliárd eurót veszítenek.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 076 189 megtekintés

Videó: 48 304 906 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921263

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh