A terrorista ellenállás utolsó gócainak felszámolása után nemzetközi munkacsoportot kell létrehozni a szíriai helyzet végleges normalizálására - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök újságíróknak csütörtökön Moszkvában.

Az orosz államfő megerősítette, hogy szerdán erről állapodott meg az őt Moszkvában felkereső Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. A TASZSZ hírügynökség korábban egy névtelenül nyilatkozó izraeli kormányforrásra hivatkozva azt jelentette Tel-Avivból, hogy Putyin és Netanjahu az orosz fővárosban egy olyan munkacsoport felállításáról állapodott meg, amely "a külföldi erők Szíriából történő eltávolításának kérdésével foglalkozna".    

"Ami a munkacsoportot illeti, az elképzelés abban áll, hogy minden érdekelt fél - elsősorban természetesen a Szíriai Arab Köztársaság vezetése, talán az ellenzék, a régió országai, minden, a konfliktusban érintett részvételével - olyan munkastruktúrát hozzunk létre, amely a végleges normalizálással foglalkozna a terrorizmus utolsó gócainak elfojtása után" - mondta Putyin.   

"Ez egyebek között a (külföldi) fegyveres erőknek a Szíriai Arab Köztársaság területéről történő kivonással, a szíriai államiság teljes helyreállításával és területi épség megóvásával áll összefüggésben" - tette hozzá.   

Mint mondta, az elképzelés teljes mértékben egybeesik az orosz állásponttal. Putyin még mindig instabil területnek nevezte Szíriában Idlíb tartományt és az Eufrátesz jobb partját. Közölte, hogy az ottani teendőket megvitatta Netanjahuval.    

A két vezető szerdán először találkozott azt követően, hogy a szíriai légvédelem egy szeptember 17-én végrehajtott izraeli légitámadás közben tévedésből lelőtt egy Il-20-as típusú orosz katonai felderítő repülőgépet. A 15 halálos áldozatot követelő incidensért Oroszország Izraelt tette felelőssé.   

A zárt ajtók mögött folytatott tárgyalásokat megelőzően Netanjahu kamerák előtt kijelentette vendéglátójának, hogy Izrael és Irán viszonyának megvitatására készül házigazdájával. Megismételte álláspontját, amely szerint a térség stabilitását és biztonságát leginkább Teherán és szövetségesei fenyegetik. Hangsúlyozta, hogy Izrael nem hagyja valóra váltani ezt a fenyegetést.   

Az izraeli kormányfő meghívta Putyint a leningrádi blokád jeruzsálemi emlékművének felavatására, amit ő elfogadott. A TASZSZ a projektet finanszírozó Euro-ázsiai Zsidó kongresszusra hivatkozva csütörtökön azt írta Tel-Avivból, hogy a szertartást májusra tervezik.   

Az orosz elnök egyébként csütörtökön a sajtónak nyilatkozva kifejezte reményét, hogy az orosz-izraeli kapcsolatokban megmarad a folytonosság függetlenül attól, hogyan alakul a belpolitikai helyzet Izraelben, ahol április 9-én előrehozott választást tartanak.   

Putyin méltatta a kétoldalú viszony fejlődését és Netanjahunak az ebben játszott személyes szerepét. Elismeréssel szólt a hivatalban lévő izraeli kormányfő személyes viszonyulásához a Szovjetuniónak a hitlerizmus feletti győzelmében játszott szerepéhez.    

Putyin 2012 júniusában a Földközi-tenger partján fekvő izraeli Netanjában részt vett a Vörös Hadseregnek a náci Németország felett aratott diadala előtt tisztelgő emlékmű felavatásán. Netanjahu tavaly május 9-ra, a győzelem napjának megünneplésére Moszkvába látogatott.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 719 489 megtekintés

Videó: 48 930 969 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028114

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh