Egy új találkozóról egyeztek meg a „hatok” Iránnal, annak nukleáris problémáival kapcsolatban, az Isztambulban lezajlott tárgyalások végén. Nagy-Britannia, Németország, Kína, Oroszország, USA és Franciaország képviselői elégedettek voltak az eredményeket illetően és kijelölték a következő találkozó napirendjét, amelyre május 23-án, Bagdadban kerül sor.

Az előrelépést Irán legfőbb képviselője, Saeedd Jalili is megerősítette. Köszönetet mondott a „hatok” tagjainak a barátságos hozzáállásért és hangsúlyozta, hogy ugyan a feleknek eltérőek a nézőpontjaik, mégis sikerült megegyezni sok fontos kérdést illetően.

Bagdadban „konkrét lépéseket várnak az iráni nukleáris probléma megoldásával kapcsolatban, hiszen ez lehetőséget biztosít az Iránnal szembeni bizalom visszaállítására, hogy annak kizárólag békés céljai vannak” – mondta Isztambulban az EU külügyi főképviselője, Catherine Ashton.

Az orosz külügyminiszter-helyettes, Szergej Rjabkov úgy jellemezte a találkozót, hogy az, üzleti és konstruktív volt. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a légkör most merőben más volt, mint az előző, szintén Isztambulban tartott találkozón. Ez annak volt köszönhető, hogy Teherán nyitott volt bármilyen kérdés megvitatására, amelyet nem kötött feltételekhez. Ugyanakkor áttörés nem volt várható – magyarázza a társadalmi-politikai kutatóközpont igazgatója, Vlagyimir Jevszejev.

Áttörés akkor lett volna, ha Irán leállt volna az urándúsítással. Az ilyen munkálatok két helyen folynak. Natanz városában két centrifuga működik, Fordoban a dúsítás kapacitása több. Amennyire tudom, az iráni vezetés még nem áll készen erre a lépésre.

Pedig éppen a 3,5%-ról 20%-ra felemelt urándúsítás aggasztja a világot, hiszen ilyen mennyiségű uránból néhány hét alatt atombomba nyersanyagot készíthető. Jalili megerősítette, hogy az uránt csak békés célokra használják fel. A nyugati sajtó értesülései szerint, a következő találkozón javasolni fogják Iránnak, hogy különítse el a dúsított urán egy részét egy kísérleti atomreaktorban, konvertálja a felesleget, ill, hogy jelentősen csökkentse a centrifugák számát.

Az Oroszország Hangja információi szerint, az iráni félnek van néhány ellenjavaslata, beleértve a 20%-os uránnal kapcsolatos kérdést is, amelyek lehetőséget nyújtanak a kompromisszumra.

Az, hogy az isztambuli tárgyalás nem fulladt kudarcba, már örvendetes. Hiszen ez ok lett volna Izraelnek és az USA-nak, hogy katonai hadműveletet indítsanak Irán ellen. A „hatok” küldtek egy jelet Iránnak, amely kézzelfogható eredményekre összpontosít.

Forrás: ruvr.ru

Interreg CE1013 REFREsh

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4760195

Jelenleg az oldalon

3
Online