Az Egyesült Államok Oroszországhoz fűződő viszonyának javítására törekszik Donald Trump amerikai elnök - jelentette ki Mike Pomeo amerikai külügyminiszter, amikor kedden Szocsiban fogadta őt orosz hivatali partnere, Szergej Lavrov.

"Trump elnök mindent megtesz az országaink közötti kapcsolatok javítása érdekében" - hangoztatta az amerikai diplomácia vezetője.    

Pompeo szerint noha mindkét ország a saját érdekeit védelmezi és álláspontjaik nem mindig csengenek össze, "rengeteg" olyan kérdés van, ahol érdekeik egybeesnek. Mint mondta, Washingtonnak és Moszkvának ezekre a szférákra kell támaszkodnia a kétoldalú kapcsolatok javításában "a közös biztonság érdekében".   

Az amerikai külügyminiszter szerint a két ország érdekei  a terrorellenes küzdelem, a fegyverzetcsökkentés, a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása és a regionális konfliktusok rendezése terén esnek lényegesen egybe. Rámutatott: a két ország elnöke arra utasította a két külügyminisztert, hogy tegyenek erőfeszítéseket a kétoldalú viszony "és a helyzet egészének stabilizálása" érdekében.   

Pompeo a tárgyalásokat megelőzően a Twitteren azt írta: "amikor az a nemzeti érdekünkben áll, akkor kötelességünk megtalálni az előre vezető utat".     

Lavrov kifejezte reményét, hogy vendégével sikerül konkrét megoldásokat kidolgoznia  arra, hogy a kétoldalú viszonyt "kivezessék jelenlegi szomorú állapotukból". Mint mondta, a Moszkva és Washington közötti problémák egyfelől haladéktalan intézkedéseket, másfelől hosszú távú, rendszerszerű megoldások kidolgozását követelik meg. Szavai szerint a két félnek "egymás kölcsönös felfogásának új, az eddiginél konstruktívabb mátrixát kell kidolgoznia".   

"Mi készen állunk erre. Természetesen akkor, ha amerikai partnereink szintén érdeklődés mutatnak eziránt" - mondta.       

Úgy vélekedett, hogy a külügyminiszteri szintű kétoldalú kapcsolattartás megélénkülése "némi derűlátásra" ad okot.   

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arra kérte az újságírókat: ne tekintsék az Egyesült Államoknak szánt üzenetnek, hogy Putyin Lavrov és Pompeo Szocsiban folytatott tárgyalásai idején éppen új orosz fegyvereket tekintett meg. Mint mondta, az orosz elnök évente két alkalommal foglalkozik a hadiipar kérdéseivel, s ezeknek egyike egybeesett az amerikai külügyminiszter látogatásával.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 777 megtekintés

Videó: 47 971 365 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887829

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh