Oroszország megállapodást javasolt Washingtonnak az egymás belügyeibe való kölcsönös be nem avatkozásról - közölte Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes csütörtökön a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva.

"Készek vagyunk megkötni egy papírra vetett megállapodást az egymás belügyeibe való kölcsönös be nem avatkozásról, amiről Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szólt Mike Pomeo amerikai külügyminiszternek" - hangoztatta Rjabkov.   

Beszámolója szerint Pompeo Szocsiban tett keddi látogatásakor az orosz fél ismételten felajánlotta, lehetőséget nyújt amerikai szakembereknek - beleértve a szakszolgálatok képviselőit - arra, hogy megállapítsák: milyen alapja lehet az Egyesült Államoknak az állítólagos, az internet segítségével elkövetett, "rosszindulatú befolyással" kapcsolatos kifogásainak. A helyettes tárcavezető szerint Oroszországot az Egyesült Államok belügyeibe való beavatkozással megvádolni "az elmúlt évek legrosszabb módszere volt" az amerikai diplomácia részéről.   

Rjabkov szerint hasonlóképpen minden alapot nélkülöznek azok az amerikai vádak, amelyek szerint Oroszország megszegte a szárazföldi telepítésű közepes- és rövid hatótávolságú nukleáris rakéták megsemmisítéséről szóló orosz-amerikai INF-szerződést. Emlékeztetett rá, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Pompeónak azt mondta: nem történt és nem is történhetett állami beavatkozás az amerikai belügyekbe.   

Hangsúlyozta, hogy meddő marad minden ultimátum, amelyet az Egyesült Államok Ukrajnával kapcsolatban ad Oroszországnak. Utalt rá, hogy az Egyesült Államok a novemberi kercsi tengeri incidens során elfogott ukrán tengerészek szabadon bocsátását támasztotta annak feltételéül, hogy Donald Trump amerikai elnök külön is találkozzon Putyinnal a G20-csoport vezetőinek Buenos Aires-i fórumán. Hangot adott álláspontjának, amely szerint Moszkva nem érdekeltebb a kétoldalú párbeszédben, mint Washington.   

A diplomata az interjúban kifogásolta, hogy "az orosz tényezővel való visszaélés szindrómája" még mindig jelen van az amerikai belpolitikában, és síkraszállt a mellet, hogy vissza kell térni a "normalitáshoz" a kétoldalú kapcsolatokban. Rjabkov a fegyverzetkorlátozási megállapodások megőrzését nevezte meg a leendő tárgyalások prioritásaként.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 808 585 megtekintés

Videó: 47 972 563 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887898

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh