A német kancellár és a francia államfő szerint az Oroszország elleni uniós szankciókat tekintve nem gond, hogy a súlyos államadósság-válsággal küzdő Görögország miniszterelnöke Moszkvában folytat majd tárgyalásokat.

"Mi is jártunk már Moszkvában, mégis az Európai Unió tagjai vagyunk" - mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben a német-francia kormánykonzultáció után Francois Hollande francia köztársasági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón, arra az újságírói kérdésre, hogy mit akar tenni Berlin és Párizs a "Moszkva-Athén tengely" ellen, amely akár az ukrán válság miatt követett uniós szankciós politikát is veszélyeztetheti.

Az athéni vezetés tudja, hogy "Görögország sorsa Európa" - tette hozzá Francois Hollande.

A görög államadósság-válság kezelésével kapcsolatban a német kancellár és a francia elnök egyaránt sürgette az Alekszisz Ciprasz vezette görög kormányt, hogy terjessze elő a nemzetközi hitelprogram folytatásához szükséges újabb reformok terveit.

Mindketten kiemelték, hogy az idő sürget, ezért Athénnak "minél előbb" lépnie kell.

Merkel hangsúlyozta, hogy ugyan lehet formálni a válságkezelő programon, de csak a korábban kötött - a Görögországnak eddig 240 milliárd euró hitelt biztosító - megállapodások keretén belül.

Hollande hozzátette: "ha Görögország az euróövezet tagja kíván maradni, akkor előmozdítja a (válságkezelő) folyamatot".

Alekszisz Ciprasz a TASZSZ orosz hírügynökségnek bírálta az EU szankciós politikáját, azt mondta, hogy ez az út nem vezet sehová. A kedden megjelent nyilatkozatban Ciprasz hangsúlyozta, a görög-orosz együttműködés lehetőséget teremt Görögországnak, hogy exportálja mezőgazdasági termékeit az Oroszországi Föderációba.

A baloldali radikális Sziriza vezetője április 8-án kezd hivatalos látogatást az orosz fővárosban.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4562983

Jelenleg az oldalon

10
Online