A műanyagipari értéklánc több mint 100 állami és magánszereplője írt alá nyilatkozatot Brüsszelben azt vállalva, hogy segítik egy jól működő uniós műanyag-újrafeldolgozási piac kialakítását - közölte az Európai Bizottság pénteken.

A tájékoztatás szerint a Műanyagkörforgási Szövetség nyilatkozatát aláírók 2025-re 10 millió tonnára kívánják növelni az újrahasznosított műanyag mennyiségét Európában.   

Mint közölték, az Európában évente összegyűjtött több mint 27 millió tonna műanyaghulladéknak kevesebb mint egyharmada kerül újrahasznosító üzemekbe. A célkitűzés megvalósítása az újrahasznosított műanyagok uniós piacának több mint 150 százalékos bővítését jelentené a 2016-ban értékesített kevesebb mint 4 millió tonna újrafeldolgozott műanyaghoz képest, ami a műanyagok uniós piacának alig 8 százalékát tette ki akkor.   

A kis- és középvállalkozások, nagyvállalatok, vállalkozói szövetségek, szabványügyi és kutatási szervezetek, valamint helyi és nemzeti hatóságok által aláírt nyilatkozat szerint optimalizálni kell a műanyag termékek tervezését, hogy biztosítható legyen azok jobb újrafeldolgozhatósága és az újrahasznosított műanyagokat nagyobb arányban integrálják a gyártási láncba. Unió-szerte fel kell tárni a műanyaghulladék nagyobb arányú összegyűjtésében, válogatásában és újrafeldolgozásában rejlő kiaknázatlan potenciált és a beruházási hiányterületeket. Menetrendet kell kidolgozni a körforgásos műanyagok kutatására-fejlesztésére, valamint átlátható és megbízható ellenőrzési rendszert kell kialakítani a műanyaghulladék-áramlás uniós szintű nyomon követésére.   

A nyilatkozat továbbá azt is segíteni kívánja, hogy a természeti környezet műanyaghulladék-mentessé váljon, illetve hogy teljesen megszűnjön a hulladéklerakás - közölték.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 062 668 megtekintés

Videó: 48 283 556 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919153

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh