Az euróövezet három lépcsőben történő átépítését javasolja Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, José Manuel Barroso, az EU-Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker, az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa (Eurogroup) elnöke, és Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke a csütörtökön Brüsszelben előterjesztett tervezetükben - írja a Handelsblatt online kiadása.

A tervezet szerint az első fázisban jönne létre a közös bankfelügyelet, és megteremtenék a bajba jutott pénzintézetek közvetlen feltőkésítésének lehetőségét.

A második fázisban, 2014-ig jönne létre egy közös intézmény a banki csődök levezénylésére, illetve fektetnék le a reformok kötelező érvényű végrehajtásának feltételeit, például az egyes tagállamok és uniós intézmények közötti szerződések keretében.

A harmadik fázis 2014 után indulna egyfajta euróövezeti közös költségvetés életbe léptetésével. Az egyik megoldási javaslat szerint bizonyos mértékben közös euróövezeti döntéshozatali szintre emelkednének a tagországok költségvetései, adózási és foglalkoztatási szabályai.

A tervezet nem fogalmaz meg konkrét javaslatot közös euróövezeti kötvények (eurobond) kibocsátására, közös költségvetési beleszólási és döntési joggal ruházza fel viszont az euróövezet 17 tagállamát. A közös "költségvetési kapacitás" keretében viszont lehetőség nyílna tőkepiaci hitelezésre is.

Herman Van Rompuy, José Manuel Barroso, Jean-Claude Juncker és Mario Draghi a júniusi uniós csúcstalálkozón kapott megbízást javaslatok kidolgozására az EU szerkezeti átépítéséhez a szuverén adósságszolgálati válság tanulságainak levonásával a pénzügyi vészhelyzetek kivédése és a tagországok közötti egyenlőtlenségek elsimítása érdekében.

Az átalakítás időrendjét és konkrétumait a jövő heti uniós csúcstalálkozón fektetik le az állam- és kormányfők.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 703 118 megtekintés

Videó: 48 916 033 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7025123

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh