Országszerte több mint húsz helyen ismét megnyíltak az oltópontok, ahol a jelentkezők térítés ellenében azonnal, utánajárás nélkül megkaphatják az influenza elleni védőoltást – közölte a vakcinagyártó Sanofi Pasteur magyarországi képviselete pénteken az MTI-vel.

Kiemelték: a hosszan tartó magas lázzal és nem ritkán súlyos szövődményekkel járó influenza ellen "egyedül az időben megszerzett védőoltás jelent hatékony védelmet". Sokaknak viszont nem jut idejük időben kiváltani a receptet, beszerezni az oltóanyagot a patikában, majd beadatni azt a körzeti orvossal.

"Az oltóponthálózat nem a háziorvosok konkurenseként jött létre” – idézték a közleményben a Sanofi Pasteur magyarországi vezetőjének szavait. Labancz László hozzáfűzte: "az oltópont azoknak nyújt megoldást, akik már csak akkor keresik fel a háziorvosukat, amikor már megbetegedtek, egyébként pedig nem jutna idejük a védőoltás megszerzésére”. A szakember véleménye szerint ha a magyar lakosság kétharmada minden évben megkapná a szezonális védőoltást, az influenzajárvány gyakorlatilag elkerülhető lenne.

Az oltópontok országszerte működési engedéllyel rendelkező orvosi rendelőkben üzemelnek, ahol orvosi felügyelet mellett az influenza elleni legmodernebb térítéses, mikrotűs vakcinák is elérhetőek. A lakóhelyéhez vagy a munkahelyéhez legközelebbi oltópontot mindenki megtalálhatja az interneten is, a www.oltopont.hu honlapon.

Paller Judit országos tiszti főorvos október végén tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: mindenkinek azt ajánlja, hogy adassa be az influenza elleni védőoltást. Hozzátette: az influenza szempontjából fokozottabban veszélyeztetettek számára különösen fontos az oltás, ezért a félévesnél idősebb krónikus betegek, a várandós nők és a 65 éven felüliek számára az idén is 1,3 millió dózis ingyenes oltóanyag áll rendelkezésre. Az e csoportokba tartozók a háziorvosuknál és a területileg illetékes népegészségügyi szervnél kérhetik a védőoltást.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) álláspontja szerint az influenza elleni védekezés bizonyítottan leghatásosabb módja a védőoltás.

Forrás: MTI

Kapcsolódó blog bejegyzésünk itt olvasható: Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 65 605 834 megtekintés

Videó: 39 538 333 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5959529

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh