Oroszország az év végére elkészül annak a tervnek a kivitelezésével, amelynek célja megvédeni az országot az űrből érkező veszélyektől, nyilatkozta Vlagyimir Pucskov, a Rendkívüli Helyzetek Minisztere kedden.

A bejelentés egy hónappal azután érkezett, hogy a föld atmoszférájába előzetes észlelés nélkül érkező meteorit becsapódott az oroszországi Urál hegység térségébe, amit ablaküvegeket szétrobbantó és több ezer épületet megrongáló hatalmas hangrobbanás kísért, 1500 ember sérülését okozva Cseljabinszk városa környékén.

„A program jóváhagyása az év végégig megtörténik és elindulhat a fázisokra osztott kivitelezés,” mondta Pucskov, hozzátéve, hogy a program egy korai figyelmeztető rendszert valamint a lakosság számára indítandó kiképző programokat is magában foglal majd.

Vlagyimir Popovkin, a Roscosmos orosz állami űrhivatal vezetője azt javasolta, hogy állítsanak fel egy állami testületet az aszteroida elhárító rendszer kifejlesztésének felügyeletére, mert mind ezidáig valamennyi állami kezdeményezés esetében hiányzott az összehangolt munka és a létező programok nem egységes alapon működnek.

A Roscosmos jelenleg a potenciálisan veszélyesnek minősíthető űrtárgyakat próbálja beazonosítani. Boris Susztov, az Orosz Tudományos Akadémia asztronómiai ágának igazgatója azt mondta, hogy speciális teleszkópokat kell kifejleszteni erre a célra, mert a jelenlegi berendezések nem képesek időben észlelni az ilyen jellegű veszélyeket.

Első körben a Bajkál-tó mentén 500 millió rubelből épülő szuper széles látószögű teleszkóp, az AZT-33 munkálatait kell befejezni.

Susztov megjegyezte, hogy a Cseljabinszk mellett felrobbant „földönkívüli tárgy” nem is tartozott a veszélyes űrtárgynak minősülő objektumok csoportjába.

Amennyiben a meteorit élesebb pályán repült volna be a föld atmoszférájába, a következmények sokkal súlyosabbak lettek volna, mondta.

„Amennyiben a test átmérője 50 méter lett volna, esélyünk sem lett volna,” mondta minden kiegészítés nélkül.

A NASA becslései szerint a meteorit 15 méter átmérőjű lehetett, amikor a föld atmoszférájába lépett és a hangsebességnél gyorsabban haladt, míg végül a napnál is fényesebb tűzgolyóvá robbant fel.

Forrás: idokjelei.hu/ rian.ru Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 068 021 megtekintés

Videó: 48 294 249 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920149

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh