Az Európai Unió főtárgyalója hétfőn cáfolta, hogy megrekedtek volna az EU és az Egyesült Államok között megkötendő szabadkereskedelmi egyezményről (TTIP) szóló tárgyalások a felek között.

Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter egy hétvégi tévéinterjúban azt mondta, hogy a megállapodás tető alá hozását célzó egyeztetések gyakorlatilag zsákutcába jutottak. "Véleményem szerint a tárgyalások de facto meghiúsultak" - fogalmazott, megjegyezve, hogy "ez akkor is így van, ha senki nem hajlandó bevallani". A miniszter rámutatott, hogy a tárgyalások eddigi tizennégy fordulója alatt a 27 fejezet egyikében sem sikerült megállapodásra jutni.

Ignacio García Bercero uniós főtárgyaló, az Európai Bizottság kereskedelmi igazgatóságának vezetője az AP amerikai hírügynökség kérdésére cáfolta, hogy valóban zsákutcába jutottak volna a tárgyalások. "Nem, nem, emlékezzünk csak Mark Twain szavaira" - mondta, utalva az írónak tulajdonított "a halálomról szóló híresztelések erősen túlzóak" kijelentésre.

Hétfői sajtótájékoztatóján a bizottság vezető szóvivője is reagált Gabriel szavaira és kijelentette, hogy "a labda még játékban van" a TTIP ügyében. Margarítisz Szkínász újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi tárgyalások hosszú időt vesznek igénybe, azonban sikerül haladást elérniük a folyamatban lévő megbeszéléseken.

Mint mondta, Brüsszel kész még az év vége előtt megegyezésre jutni, de nem minden áron, "az európai biztonsági, egészségügyi, társadalmi és adatvédelmi szabályok vagy a kulturális sokszínűség ugyanis nem áldozható fel a szabadkereskedelem oltárán".

Hozzátette, a tárgyalások kritikus szakaszba értek, ezért fontosnak tartják, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a júliusi uniós csúcson friss felhatalmazást kapott az egyeztetések folytatására a tagállami vezetőktől.

A megkötendő megállapodás, a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Paktum nem csupán a már ma is viszonylag alacsony vámkorlátok lebontásáról szól a tervek szerint, hanem az áruk és szolgáltatások előállítására, illetve forgalmazására vonatkozó európai és amerikai szabályozás összehangolásáról is.

A 2013 júliusában megkezdett tárgyalások egyelőre nem hoztak áttörést, aminek fő oka az, hogy az európai politikai közvélemény egy része aggodalommal tekint a tervezett ügyletre, attól tart, hogy az megnyitja majd az utat a tőkeerős, globális szerepet játszó amerikai nagyvállalatok - környezet-, illetve fogyasztóvédelmi szempontokon átgázoló - érdekeinek európai érvényesítése előtt.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 805 657 megtekintés

Videó: 47 968 741 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887577

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh