Tizenhárom milliárd eurót fizethet az Apple Írországnak a szabálytalan adókedvezmények miatt. Az eddigi rekord 1,5 milliárd euró volt, ezt tavaly rótták ki a francia EDF-re.

Írországnak tizenhárom milliárd eurót kell visszaszereznie az Apple-től a szabálytalan adókedvezmények miatt - közölte az Európai Bizottság. Ez minden idők legnagyobb uniós büntetése, az eddigi rekord 1,5 milliárd euró volt, ezt tavaly rótták ki a francia EDF-re a kormánytól kapott szabálytalam adókedvezmény miatt.

Az Európai Bizottság 2014 szeptemberben indított hivatalosan eljárást azt követően, hogy közzétette előzetes megállapítását, amely szerint az Apple és Írország közti megállapodások 1991-2007 között állami támogatást jelentő elemeket foglaltak magukban. Ez pedig az uniós előírások értelmében tilos, még akkor is ha nem közvetett segítségnyújtásról van szó, hanem például az Apple esetében arról, hogy a 12,5 százalékos társasági adókulcsot alkalmazó Írországban parkoltatta profitját. Az USA-ban 35 százalékot kellett volna fizetnie - mint korábban megírtuk, a jogszabályok értelmében az amerikai cégeknek csak akkor kell leróniuk az adót külföldön szerzett profitjuk után, amikor azt hazaviszik, sőt a külföldön már befizetett adót levonhatják belőle. (A Bloomberg adatai szerint júliusban az Apple készpénzállománya 232 milliárd dollár volt, ebblől 214 milliárdot külföldön tartott.) A JPMorgan korábbi számításai szerint ha az Apple-nek mindent be kellene fizetnie visszamenőleg, amit az írországi lehetőségek kihasználásával megspórolt, akkor 19 milliárd dollárt kellene átutalnia az USA adóhatóságának.

Az USA pénzügyminisztériuma a múlt héten közzétett állásfoglalásában tiltakozott az ellen, hogy az Európai Bizottság visszamenőleg megadóztassa az EU-ban működő egyesült államokbeli cégeket, azt állítva, hogy csak ezekkel szemben lépnek fel ilyen keményen, amire Brüsszel közölte, hogy minden nem uniós vállalatra kiterjednek az adóoptimalizációs ügyekben folytatott vizsgálatok. (Az EU többek között a FIAT Chrysler vagy Starbucks esetében is eljárt már, utóbbinak 30 millió euró elmaradt kellett megfizetnie Hollandiában, Belgiumban pedig mintegy 35 vállalatnak kellett összesen 700 millió eurót lerónia, köztük volt a belga-brazil Anhauser-Busch InBev sörgyártó és a brit BP olajtársaság.)

Korábban egyébként az USA szenátusa is vizsgálódott az Apple ügyében, és 2013-ban arra a megállapításra jutott, hogy a társaság négy évig nem vagy csak minimális adót fizetett legalább 74 milliárd dollárnyi nyereség után, kihasználva az ír és az egyesült államokbeli szabályozás közti különbséget. Illegális tevékenységnek azonban nem találták nyomát, Dublin és az Apple pedig a The Guardian szerint tagadta, hogy bármi rosszat csináltak volna.

Az Apple illetékesei, illetve az ír adóügyi szakemberek közti tárgyalások jegyzőkönyvei azt igazolják, hogy a felek megállapodását "foglalkoztatási megfontolások motiválták" - idézte a bizottság korábbi közlését a Reuters.

Az írországi Corkban mintegy 5500-an dolgoznak az Apple-nél - ez a társaság európiai állományának a negyede -, ezzel a város legnagyobb magánfoglalkoztatója.

Az "ír csodát" elősegítő gazdaságpolitika egyik alapeleme volt az utóbbi két évtizedben a 12,5 százalékos társasági adó (ennyit kell fizetniük azoknak az ott letelepedő multiknak is, amelyek legalább minden tizedik alkalmazottukat Írországban foglalkoztatják). Ennél alacsonyabb társasági adókulcsot Európában jelenleg csak Montenegróban alkalmaznak, a 9 százalékos adót kivető ország viszont nem tagja az EU-nak.

Forrás: vg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 688 342 megtekintés

Videó: 48 900 358 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7022666

Jelenleg az oldalon

12
Online

Interreg CE1013 REFREsh