Argentínát követően ezúttal a Bolívia államosított egy spanyol felügyelet alatt álló energiatársaságot. Az ország elnöke, Evo Morales május elsejei beszédében jelentette be, hogy országa visszaveszi a TDE áramátviteli társaság feletti kontrollt, amelyet követően fegyveres katonák lepték el a TDE székházát - számol be a Reuters.

A Repsol argentin YPF olajtársasággal kapcsolatos kalandja után ismét egy spanyol felügyelet alatt álló energiavállalatot államosítanának Dél-Amerikában. Bolívia elnöke május 1-jei beszédében jelentette be, hogy országa vissza veszi az ország áramátvételi hálózatát felügyelő cég irányítását a jelenlegi tulajdonos, spanyol Red Electrica társaságtól. A bolíviai TDE energiavállalatát székházába ezt követően fegyveres katonák mentek be. A nagy erőműtársaságok korábbi átvételét követően a mostani lépéssel az ország áramszektora gyakorlatilag állami tulajdonba került.

A TDE közvetetten a spanyol Red Electrica 99.9%-os tulajdonában áll(t). A bolíviai társaság tavaly 12,5 millió eurós eredményt ért el, ezzel 3%-át adva a Red Electrica teljes teljes 2011-es profitjának. A bolíviai állítások szerint a spanyol tulajdonos nem ruházott be eleget a TDE-be, ezért kell visszaállítani az állami kontrollt. Pár héttel korábban az argentin kormány hasonló indokkal számolt be a spanyol Repsol 51%-os tulajdonrésze alatt álló argentin YPF olajtársaság államosítási szándékáról.

2006-ban hasonló bejelentést tett Evo Morales az ország olajvállalataival kapcsolatban, amelyet követően az olajipari érdekeltségek visszakerültek az állam tulajdonába.

Forrás: portfolio.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 905 636 megtekintés

Videó: 49 075 280 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7055756

Jelenleg az oldalon

17
Online

Interreg CE1013 REFREsh