Megkezdték a gázkitermelést a Leviatán nevű, tenger alatti izraeli gázmezőn a természetvédelmi szervezetek és a helyi lakosság tiltakozása ellenére - jelentette a helyi média kedden.

A Noble Energy nevű vállalat éjjel üzembe helyezte a gázvezetékeket, és reggel megkezdte a gáz Izrael területére szállítását, miután a kormány zöld jelzést adott a műveletekhez.    

22 trillió köbméterre becsült földgázkincs Haifától százhuszonöt kilométerre, nyugatra található a Földközi - tenger alatt. Onnan két, 120 kilométer hosszú tenger alatti csővezetéken szállítják a 47 méter magas feldolgozóplatformra, amely a tengerparttól 10 kilométerre, nyugatra fekszik.   

A gázfeldolgozás teljesen ezen a tengeri állomáson zajlik majd, ahonnan a feldolgozott gázt és a stabilizált kondenzátumot két csővezetéken szállítják a partra, ahol a gázt bekapcsolják a nemzeti gázszállító rendszerbe.    

Az éjszaka végrehajtott  gázberendezés-teszt során kiürítették a nitrogént a  csövekből, hogy helyét átadják a kitermelt gáznak. Ezt a lépést többször elhalasztották az elmúlt hetekben, mert a környezetvédelmi csoportok azt állították, hogy az ehhez szükséges vegyi anyagok rákkeltő hatással lehetnek. Sok part menti lakos aggodalmát fejezte ki a szennyező anyagok várható kibocsátása miatt, és kedden sokan elköltöztek otthonaikból a környéken, Zichron Jákov város körzetében.   

A hónap elején a bírósághoz benyújtott petíciójukban azt állították, hogy a nyolcórás teszt során több szennyező anyag szabadul fel, mint egy vagy két évben a rendszeres fúrási műveletek során. Érvelésüket azonban a jeruzsálemi kerületi bíróság elutasította, mert az állami szakemberek a tesztet biztonságosnak ítélték meg.   

Októberben egy tudományos folyóirat egy olyan tanulmányt publikált, amely megállapította, hogy a Noble Energy által a Leviatán platformon elvégzett környezeti hatásvizsgálatok nagymértékben alábecsülik a szennyező anyagok kibocsátásának mennyiségét, "hibákat tartalmaznak", "túlságosan egyszerűsített" modellekre támaszkodtak, és magasabb szakmai színvonalon kellett volna elvégezni őket. Ezeket a  megállapításokat a Noble Energy elutasította, s kijelentették, hogy olyan technológiát alkalmaznak, amely a nullához közel tartja a légszennyezést.   

A Noble Energy szerint gázkitermelésük elősegíti a drága és szennyezőbb szén fokozatos megszüntetését, lehetővé teszi a gáz exportját, s versenyképesebbé teszi az izraeli gazdaságot.    

A katonai rádió kedd reggeli műsorában megszólaltatott környezetvédők szerint viszont a széntüzelést a szerintük veszélyes és környezetszennyező gázkitermeléstől függetlenül is megszüntették volna, és a szintén környezetromboló gáz helyett inkább az újratermelődő energiák, a napenergia felhasználása felé kellene fordítani az izraeli gazdaságot. Szintén nehezményezik, hogy - szemben a már évek óta működő, és a hazai ellátást szolgáló Tamar nevű gázmezővel,- a Leviatán termelését teljes egészében exportra szánják Egyiptomnak és Jordániának az abban érdekelt vállalkozások, miközben a környezetszennyezés hatásait a helyi lakosoknak kell elviselniük.    

A 2010-ben felfedezett Leviatán gázmező kitermelésébe eddig 3,6 milliárd dollárt fektetett be a Houstonban, Amerikában székelő Noble Energy nevű cég, együtt a főként Jichák Tsúva nevű helyi mágnás kezében lévő Delek Drilling nevű vállalattal. Ez Izrael történetének legnagyobb magántőkéből finanszírozott beruházása.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 146 930 megtekintés

Videó: 38 411 438 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5886680

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh