A legtartalmasabb és legprobléma-mentesebb – így jellemezte Dmitrij Medvegyev orosz elnök a ”nagy nyolcak” camp david-i csúcstalálkozóját, a korábbi találkozókkal összehasonlítva. Az állam- és kormányfők tárgyalásainak fő témája a gazdaság volt.

Az euróövezeten belüli események – főleg Görögországban – gyakorlatilag előre meghatározták a nagy nemzetek vezetőinek vitáit. Az euró stabilitása az euróövezeten kívül más országokat, köztük Oroszországot is aggasztja. Sem Moszkva, sem Washington nem képes megmenteni Európát egyidejűleg, magyarázta a ”nyolcak” álláspontját Dmitrij Medvegyev az «Oroszország Hangjának»:

Európa megmentése az Európai Unió és az euróövezet országainak problémája. Végre kell hajtani a már korábban elfogadott döntéseket. Foglalkozni kell a fiskális konszolidációval, felelős költségvetést kell vezetni. Másrészről lehetetlen teljesíteni a költségvetési kötelezettségeket, ha nincsen gazdasági növekedés. A görög helyzet kommünikébe került, habár kezdetben nem volt ott. Ez pedig azzal zárul, hogy Görögországnak az euróövezetben kell maradnia. Azonban a ”nagy nyolcak” kívánsága kevés ehhez. A görög nép akaratára van szükség.

A görög téma fontossága ellenére a camp david-i tárgyalások nem korlátozódtak egyetlen gazdasági problémára, tette hozzá Dmitrij Medvegyev:

Megvitattuk az általános politikai helyzettel, Szíriával és az iráni nukleáris programmal kapcsolatos kérdéseket. Továbbá az úgynevezett arab tavaszról és a Közel-Kelet eseményeiről, valamint az élemiszer-biztonságról is szó esett.

Dmitrij Medvegyev camp david-i programjában számos kétoldalú találkozó szerepelt. Az orosz miniszterelnök találkozott Francois Hollande megválasztott francia elnökkel, Angela Merkel német kancellárral pedig a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről beszélt. Az olasz elnökkel, Montival folytatott beszélgetések egy részét az Oroszországot és Olaszországot összefűző nagy projektek megvitatásának szentelték. David Cameron brit miniszterelnök pedig meghívta Dmitrij Medvegyevet a londoni olimpiai játékokra. Ami a Barack Obama találkozót illeti, az orosz miniszterelnök a következőket nyilatkozta:

Kötetlen légkörben került sor erre a találkozóra, nyakkendő és zakó nélkül, amely barátságos hangnemben zajlott. Az elmúlt évek eredményeiről beszélgettünk. Megjegyeztem, hogy Oroszország megelőzte az Egyesült Államokat a befektetéseket illetően. A mi befektetőink számára ez jó, azonban egy Amerika méretű gazdaság számára ez rossz.

Dmitrij Medvegyev átadta Vlagyimir Putyin levelét Barack Obamának. Ahogy a miniszterelnök elmondta, a levél Oroszország álláspontját tartalmazza az Egyesült Államokkal való kapcsolatokat és a külpolitikát érintően.

Forrás: ruvr.ru

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

„Mindent megteszünk az Új Világrendért!” Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 740 091 megtekintés

Videó: 48 946 899 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7030889

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh