Nemrég kiszivárgott a hír, hogy Angela Merkel német kancellár és Karolos Papoulias görög elnök közt lezajlott egy telefonbeszélgetés, melynek során Merkel felszólította a görög elnököt, hogy következő hónapra írjon ki választásokat az ország eurózóna tagságáról.

Ez amiatt is megalapozottnak tűnik, mert akik bent akarják tartani Görögországot az eurozónában, azoknak jelenleg az az összes reménye, hogy a kezükben vannak egy közvélemény-kutatás eredményei, miszerint a görög lakosság többsége támogatná az eurozóna tagság fenntartását. Ha valahogy kicsikarnának egy népszavazást, és tényleg ezzel az eredménnyel végződne, akkor ha az IMF-hitelszerződést felmondó párt államosítaná a bankokat (terveik közt ez szerepel) és újból bevezetné a drachmát, a nemzetközi média azon az alapon is ostorozhatná a görög vezetést, hogy "a népakarat ellen megy". Ebben az ellentmondásokkal teli helyzetben az IMF helytartó pártjai még úgy is megjeleníthetnék magukat, mint akik a népakaratot képviselik.

Hogy Merkel felszólítására a görög elnök mit válaszolt, azt nem lehet tudni, de a beszélgetés tartalma kiszivárgott, és éles belpolitikai viták kezdődtek miatta, Merkel pedig azonnal magyarázkodásba kezdett, és letagadta az egészet. Pedig a görög kormányszóvivő jelentette be közvetlen a telefonbeszélgetés után, hogy Merkel "szóba hozta a népszavazás lehetőségét". Ez így összességében arra utal, hogy Merkel titokban akart csak lobbizni a görög vezetőnél, de a nyilvánosságot nem akarta felvállalni - viszont a gépezetbe hiba csúszott, mert a kormányszóvivő azonnal tájékoztatta a közvéleményt, mielőtt még közölhették volna vele, hogy bizalmas információról van szó. Egyszerű kommunikációs hibáról van szó tehát, ami visszafelé sült el.

Arról nem is beszélve, hogy a jelenlegi görög kormánynak nincs felhatalmazása egy népszavazás kiírására, és annak eredménye nem is lenne vonatkoztatható a megválasztott új kormányra. Görögországban ugyanis egy átmeneti kormány működik, aminek egyetlen feladata (és a hatóköre is erre korlátozódik), hogy megszervezze a júniusra kiírt újabb országgyűlési választásokat.

A görög pártok viszont felháborodtak az eseten, mert Merkel ezzel gyakorlatilag bejelentette, hogy az ország nem független, hanem gyarmati sorban van. Alexisz Ciprasz, a Syriza párt vezetője kijelentette, hogy "Merkel úgy utasítgatja a görög politikai vezetést, mintha csak protektorátus lennénk" és ezzel fején találta a szöget - lehet nem egészen van tisztában vele, de Görögország tényleg protektorátus. Csakhogy nem az Európai Unió, hanem a NATO számára. Korábban írtunk arról, hogy a Közel-Keleten és Észak-Afrikában zajló háborúkat figyelve azt láthatjuk, hogy ha az Európai Uniót egyetlen államnak tekintjük, akkor ezek a konfliktusok mind szomszédos országokban zajlanak. Vagyis a NATO, és így az Európai Unió háborúban áll szinte valamennyi szomszédos országgal, és a NATO protektorátusokat épít. Ciprasznak talán fogalma sincs, hogy ezzel rátapintott a lényegre, csak Merkel van ennek tudatában, és azonnal visszavonulót fújt. Először nemhogy a felszólítást, de még a telefonbeszélgetést is letagadta.

A Független Görögök párt vezetője egy gyors egyeztetést követően kijelentette, hogy "mi része vagyunk Európának, az eurozónának, Merkel pedig ha akarja, kérdezze meg inkább a német állampolgárokat arról, hogy az eurozónában akarnak-e maradni."

Forrás: jovonk.info

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 49 773 151 megtekintés

Videó: 28 867 660 megtekintés

Látogatók

Összesen5231932

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh